Guvernul nu știe ce să mai facă pentru a acoperi gaura din buget. Altfel, pierde și banii din PNRR. Bogdan Chirieac atrage atenția: Mesajul pe care Executivul trebuie să-l audă
Guvernul trebuie să ia o decizie până la finalul lunii august, lună în care se face prima rectificare bugetară anuală.
Guvernul are nevoie de 6 miliarde de euro pentru a îndeplini cerințele Comisiei Europene cu privire la deficitul bugetar. În presă au apărut informații că autoritățile iau în calcul majorarea cotei generale de TVA de la 19 la 22%, ceea ce ar însemna scumpiri la aproape toate produsele și serviciile.
Produsele bio şi mâncarea pentru câini şi pisici ar fi printre cele vizate pentru majorarea TVA-ului de la 9 la 19%. Mai sunt în plan majorarea taxelor şi impozitelor pentru clădirile de lux ca vilele, pe lângă mărirea accizei pentru alcool şi produse din tutun dar şi pentru servicii „premium” cum ar fi plimbările de agrement cu barca.
„Sunt cele mai nefericite măsuri luate de vreo ţară aflată în criză, cu război la graniţă. Soluţia era reducerea cheltuielilor bugetare uriaşe, şi nu majorarea taxelor şi impozitelor. Acest lucru va opri activitatea economică. O va încetini de o manieră sensibilă. Nu este o idee bună! Noi, societatea civilă, ar trebui să încercăm să facem să treacă acest mesaj: majorarea de taxe şi impozite nu este o idee bună” a spus Bogdan Chirieac în direct la România TV.
Senatorul Florian Dorel Bodog a completat: „Toate aceste informaţii sunt doar discuţii pe surse, încă nu s-a luat nicio decizie în coaliţie. E adevărat că se analizează situaţia economică, se analizează o serie de măsuri însă, până în acest moment, nu s-a luat nicio decizie. În ceea ce priveşte valoarea caselor, există acest tabel cu valori de impozitare care nu corespund cu ce există pe piaţă. Din ce ştiu eu, există o ordonanţă care reglementează reducerea cheltuielilor proprii ale Guvernului, însă efectele acestei ordonanţe – adică reducerea cheltuielilor – se vor vedea în buget doar în luna care urmează.”
Reamintim că România are nevoie să strângă echivalentul a două puncte procentuale la buget în patru luni. În caz contrar, deficitul bugetar ar putea depăși 6% din PIB, peste nivelul de 5,7% înregistrat în 2022 și mult peste nivelul asumat de ţara noastră pentru acest an, de 4,4%.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
Acest articol reprezintă o opinie.