Ce ne pregătește Guvernul: măsuri fiscale și creșteri de taxe și impozite. Elena Cristian, informații de culise
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Facebook Guvernul României
Analistul economic Elena Cristian, redactor-șef DC Business, a explicat ce măsuri se află acum pe masa Guvernului, pentru acoperirea găurii din bugetul statului.
„Creşterea TVA-ului a căzut”
„Din ce ştiu eu, până ieri, până la declaraţia președintelui, se lucra pe mai multe scenarii. Unul dintre ele era, evident, creşterea TVA-ului. În acest moment, creşterea TVA-ului de la 19% la 21% a căzut, cel puţin pentru prima fază la care se lucrează acum şi se merge pe unele „eliminări de facilităţi fiscale”, care, tradus, înseamnă tot creşteri de impozite şi taxe, dar nu sunt directe.
Într-o primă fază, se pare că, de la 1 septembrie, se intenţionează, pe lângă acel impozit special vehiculat în presă – pentru clădirile rezidenţiale peste o anumită valoare -, umblarea la impozitul pe microîntreprinderi. Am văzut că, în presă, se vehiculează creşterea procentului de la 1% lal 2%, chiar la 3%. Eu ştiu că se va umbla la pragurile pentru microîntreprinderi, de la 1 ianuarie – se va coborî pragul la 100.000, de la 500.000. Înseamnă că, în medie, cam 300.000 de microîntreprinderi vor trece, de la impozit pe micro, la impozit pe profit, cu implicaţiile de rigoare şi cu tot ceea ce înseamnă creşteri de costuri pentru activitatea curentă.
Eliminarea facilitaţilor fiscale pentru IT, construcții și agricultură
Alte măsuri…. Sigur, vorbim de creşterea accizelor la tutun, alcool, jocuri de noroc, produse de lux, într-o primă fază, de la 1 septembrie. În ceea ce priveşte accizele la combustibili, creşterea ar urma să aibă loc de la 1 ianuarie. Se va mai umbla la eliminarea facilitaţilor fiscale pentru cele trei categorii – IT, construcții și agricultură.
Toate aceasta ar trebui să acopere gaura bugetară, însă nu se va întâmplat asta. Toate simulările făcute, în acest moment, la Ministerul Finanţelor arată că nu se acoperă decât în procent de 30%. De unde vor scoate restul de 70%, ca la finalul anului să se încadreze în ţinta de deficit bugetar de sub 4,4%, eu nu ştiu. Că nu ştiu eu nu e o tragedie. Dar nu ştiu nici ei. Şi aici începe tragedia!”, a spus Elena Cristian.
„De trei luni, inspectorii ANAF nu mai fac niciun fel de controale”
„Astăzi, vorbeam cu liderul de sindicat de la ANAF, Vasile Marica, şi mi-a spus că inspectorii ANAF, de trei luni, nu mai fac niciun fel de controale, pentru că există un act normativ care le interzice să meargă în control la agenţii economici, că ar fi fost nevoie de norme metodologice pentru aceste controale şi, în lipsa lor, inspectorii stau în birouri. Practic, nu se poate încasa mai mult, nu se poate umbla la gradul de colectare. Nu ştiu de unde vor lua bani.
Dacă mă întrebi pe mine, în acest moment, măsurile vehiculate par aşa… ceva doar ca să se facă. Cheltuielile statului sunt foarte mari – au crescut cu 25% în primele cinci luni -,