Nu toți angajații vor primi tichete de masă mărite la 35 lei. De ce această creștere va fi acordată doar anumitor persoane
tichete masă mărite la 35 lei
Multă lume a crezut că, de la 1 august 2023, va primi automat bani în plus pe tichetele de masă, o dată cu anunțul lui Marcel Ciolacu.
„Reprezentanții Guvernului, ai sindicatelor și patronatelor au agreat majorarea valorii tichetelor de masă începând cu 1 august 2023 la 35 de lei, iar începând cu 1 ianuarie 2024, la 40 de lei. În perioada imediat următoare vor fi aprobate, la nivelul Guvernului, actele normative pentru aplicarea acestei decizii”, a transmis Executivul.
Doar că acest lucru nu înseamnă că automat firmele vor da angajaților tichete mărite de la 30 de lei la 35 de lei. De ce? Există mai multe motive pentru care nu toți angajații vor primi tichete de masă mărite la 35 de lei.
Unul dintre motive este faptul că legea nu impune firmelor să ofere valoarea maximă a tichetului de masă angajaților. Decizia de a majora valoarea tichetului de masă aparține în totalitate angajatorului, care trebuie să ia în considerare disponibilitatea fondurilor necesare pentru a acorda acest beneficiu. Costurile implicate în majorarea valorii tichetelor de masă, chiar și în mod aparent minim pentru fiecare angajat, pot deveni semnificative atunci când sunt înmulțite cu numărul total de angajați.
Situația economică dificilă poate fi un alt motiv pentru care doar un număr redus de angajați vor beneficia de tichete de masă mărite. Multe firme se confruntă cu probleme financiare din cauza creșterii prețurilor în ultima perioadă. În aceste condiții, companiile depun eforturi considerabile pentru a supraviețui și a evita concedierile, mai ales că nu toți angajații performează. Din acest motiv, este puțin probabil ca un număr mare de angajați să primească tichetele mărite.
VEZI ȘI: Cea mai tare idee de la IKEA: Cum poți beneficia de reduceri și unele gratuități – https://www.dcnews.ro/ikea-business-network-cea-mai-tare-idee-cum-te-poti-beneficia-de-reduceri-si-unele-gratuitati_922307.html
Majorarea valorii tichetelor de masă este o inițiativă menită să ofere sprijin în contextul actual, în care inflația conduce la creșterea prețurilor și afectează inclusiv costurile alimentelor de bază.
De la introducerea lor în anul 1998, tichetele de masă au devenit un beneficiu suplimentar la salariu oferit angajaților din România și sunt răspândite în aproape toate țările Uniunii Europene. Potrivit unui studiu realizat de Asociația Profesională a Emitenților de Tichete (APET) în decembrie 2021, peste 80% dintre companiile intervievate oferă tichete de masă electronice.
Marcel Ciolacu, după anunțul cu tichetele de masă:
„Îmi doresc să începem de astăzi un dialog deschis cu sindicatele și patronatele asupra deciziilor importante pe care le vom lua în perioada următoare. Guvernarea noastră este despre economie și reforme în beneficiul oamenilor. Este evident faptul că trebuie să ne încadrăm în deficitul bugetar asumat de statul român pentru ca România să beneficieze de fondurile europene care îi vor asigura stabilitatea economică. Vom menține liniile stabilite prin bugetul de stat și vom îndeplini angajamentele asumate prin Planul Național de Redresare și Reziliență, important instrument de reforme și investiții pentru țara noastră.