Lovitură pe plan economic. Elena Cristian traduce mesajul lui Iohannis și vine cu informații pe surse: Ce ne așteaptă, de fapt. Ne vizează pe toți
Elena Cristian, analist DC Business, a tradus mesajul transmis, printre rânduri, de Klaus Iohannis. Ce ne așteaptă, de fapt, din punct de vedere economic? Aflăm în rândurile de mai jos.
Klaus Iohannis a fost întrebat ce părere are despre încercările Guvernului de a aduce bani la bugetul țării și despre posibilitatea de a crește TVA.
„Acum, între timp, cred că știe toată lumea că e nevoie de mai mulți bani decât avem acum la buget și atunci anumite măsuri se impun. Am discutat aceste chestiuni, mi-au spus cei din conducerea Coaliției cam la ce s-au gândit. Unele măsuri mi se par bune, altele cred că mai trebuie puțin discutate.
Nu vreau să le clasific eu acum, de la Vilnius, însă este clar că trebuie găsite modalități pentru a completa veniturile bugetare. Nota Bene – fără a încărca cetățeanul. Deci sunt anumite măsuri care pot fi puse în practică fără ca românul de rând să aibă impresia că vine cu bani de acasă pentru buget.
Vom vedea până la urmă care din aceste măsuri rămân în picioare. Promisiunea Coaliției a fost că nu crește impozite și taxe”, a spus președintele României Klaus Iohannis.
Elena Cristian, analist DC Business, a spus că ne așteaptă o „mărire de impozite și taxe” care să nu se numească direct… „mărire de impozite și taxe”. Mai exact, vor fi măsuri care vor lovi angajatorul cetățeanului și, desigur, angajatorul va lua măsuri și pentru cetățeanul de rând. Doar că practic nu va fi o lovitură directă a Guvernului în cetățean. Guvernul va lovi în angajator.
„Klaus Iohannis s-a referit la o majorare de impozite și taxe care să nu se numească direct majorare de impozite și taxe. Din informațiile pe care le am, pe surse, și din scenariile care sunt la Ministerul Finanțelor, președintelui Klaus Iohannis i s-au propus două variante: varianta cea mai „simplă” era acea majorare de impozite și taxe, cu TVA de 22%, toate acele taxe directe cu care președintele nu ar fi fost de acord.
A doua variantă viza niște modificări legislative în materie fiscală în două etape, prima etapă fiind chiar de la 1 septembrie, a doua etapă de la 1 ianuarie 2024.
În etapa de la 1 septembrie 2023 era prevăzută eliminarea facilităților fiscale, deci nu se numește majorare de impozite și taxe… Și probabil se vor elimina facilitățile fiscale pentru cele trei categorii – agricultură, construcții și IT, fără să facă vreun calcul de impact bugetar și fără să vadă cât va fi afectată economia. Așadar, se va merge pe schimbarea schemei de impozitare pentru mediul privat, respectiv vor reduce pragul pentru microîntreprinderi la 100.000 euro. Atenție: acum un an era un milion! Acest lucru înseamnă că 250.000 de microîntreprinderi vor intra în sfera impozitului pe profit. Asta nu înseamnă impozitare directă… adică nu suportă cetățeanul… ci angajatorul cetățeanului care, cu siguranță, va lua măsuri și pentru cetățeanul de rând.