Klaus Iohannis anunță un sprijin politic solid pentru aderarea Ucrainei la NATO
Președintele României a anunțat, marți, un sprijin politic solid pentru aderarea Ucrainei la NATO.
„Voi susține adoptarea de măsuri suplimentare pentru consolidarea Flancului Estic pe toate componentele operaționale. Adoptarea planurilor de apărare regională, inclusiv a aceluia care include România, reprezintă un element central care va permite un răspuns eficient al alianței la două amenințări majore – Rusia și terorismul. Urmărim, de asemenea, menținerea unei implicări sporite aliate în regiunea Mării Negre, ca regiune de importanță strategică pentru securitatea euroatlantică”, a declarat Klaus Iohannis, la o conferință de presă din cadrul summitului NATO de la Vilnius.
„În ceea ce privește Ucraina, România va continua să fie un susținător ferm al integrării în NATO. Voi susține un angajament sporit, în termeni politici și practici, care să permită o mai mare apropiere a acestui stat de alianță. Dorim să vedem progrese în ceea ce privește aderarea Ucrainei la alianță, construind pe baza angajamentului asumat de NATO la București, în 2008. Am semnat, după cum vă amintiți, o declarație cu președintele Zelenski, privind susținerea pentru integrarea euroatlantică a Ucrainei – acest lucru s-a întâmplat când am avut întâlnirea de la Chișinău, pe 1 iunie”, a continuat președintele.
Întregul discurs al lui Klaus Iohannis
„Summitul care începe astăzi, la Vilnius, este nu doar unul de implementare a deciziilor adoptate anul trecut, la Madrid, ci reprezintă și un moment al deciziilor importante și al premierelor în postura Aliată și în relația NATO cu partenerii. În ceea ce privește obiectivele prioritare pentru România, acest Summit are mize importante, care țin de prioritățile noastre de politică externă și de securitate. Obiectivele noastre sunt, în primul rând, cele care țin de noua postură de descurajare și apărare a Alianței, care se bazează pe conceptul de Apărare Înaintată. Acest concept a fost anunțat la Madrid, adică o prezență NATO consolidată din toate punctele de vedere.
Voi susține adoptarea de măsuri suplimentare pentru consolidarea Flancului Estic pe toate componentele operaționale. Adoptarea Planurilor de Apărare Regională, inclusiv a celui care include România, reprezintă un element central, care va permite un răspuns eficient al Alianței la două amenințări majore: Rusia și terorism. Urmărim, de asemenea, menținerea unei implicări sporite aliate în regiunea Mării Negre, ca regiune de importanță strategică pentru securitatea euroatlantică.
În ceea ce privește Ucraina, România va continua să fie un susținător ferm al integrării în NATO. Voi susține un angajament sporit în termeni politici și practici, care să permită o mai mare apropiere a acestui stat de Alianță. Dorim să marcăm progrese în ceea ce privește aderarea Ucrainei la Alianță construind pe baza angajamentului asumat de NATO la București, în 2008. Am semnat, după cum probabil vă amintiți, o declarație bilaterală cu Președintele Zelenski privind susținerea pentru integrarea euroatlantică a Ucrainei, acest lucru s-a întâmplat când am avut întâlnirea de la Chișinău, pe 1 iunie. Organizarea primei reuniuni a Consiliului NATO-Ucraina, cu participarea Președintelui Zelenski, va fi un moment de importanță simbolică, pentru că vom avea Ucraina la masă, ca partener de dialog egal cu ceilalți.