Comentarii

De ce Putin nu-l poate elimina pe Prigojin? Cum se destramă autoritatea președintelui

În Rusia continuă manifestațiile de susținere pentru Grupul Wagner fără ca autoritățile să intervină în mod brutal, cum o făceau la protestele împotriva războiului sau ale Opoziției politice. Șeful mercenarilor se plimbă liber între Moscova și Sankt Petersburg, confirmând că a negociat din nou cu trimișii lui Putin la începutul lunii. De asemenea, reprezentanții de la Kremlin au spus că președintele Rusiei s-a întâlnit cu Prigojin și comandanții Wagner la cinci zile după revolta militară.

  • Înțelegerea care a pus capăt rebeliunii nu a fost respectată de niciuna din părțile implicate. Șoigu și Gherasimov sunt încă la conducerea armatei, Prigojin se plimbă liber între Moscova și Sankt Petersburg.
  • Vladimir Putin nu ia nicio măsură împotriva lui Prigojin și a celor care l-au susținut în acțiunea de forță, iar popularitatea șefului Wagner continuă să crească în detrimentul liderului de la Kremlin.
  • Moscova, în urma rebeliunii militare, a pierdut cel mai bine antrenat corp de armată.
  • Șeful Wagner îi transmite liderului de la Moscova faptul că deține o serie de informații sensibile, dovezi și documente, care pot dinamita regimul de la Kremlin.
  • Prigojin continuă să ducă o campanie de construire a unei alternative de conducere a Rusiei fără Vladimir Putin.

Au trecut două săptămâni de la rebeliunea militară condusă de Evgheni Prigojin, iar pierderea de autoritate a regimului Putin e tot mai vizibilă.

Avansul trupelor Wagner s-a oprit la 200 de kilometri sud de Moscova și, deși, n-au existat confruntări între mercenari și forțele de ordine, o bombă invizibilă, tăcută și neletală a explodat în interiorul sistemului de putere de la Kremlin.

Înțelegerea dintre Putin și Prigojin, arbitrată de Lukașenko, prevedea ca o parte din mercenari, în jur de 8.000, să se stabilească într-o bază militară din Belarus, însuși Prigojin să se retragă acolo, iar o altă parte dintre „muzicanți”, cum sunt porecliți în Rusia, să intre în subordinea Ministerului Apărării.

La schimb, Putin trebuia să-i demită pe cei doi comandanți ai forțelor militare ruse – Serghei Șoigu, ministrul Apărării, și Valeri Gherasimov, șeful de Stat Major și comandantul forțelor ruse din Ucraina.

Înțelegerea nu a fost respectată de niciuna din părțile implicate. Șoigu și Gherasimov sunt încă la conducerea armatei, Prigojin se plimbă liber între Moscova și Sankt Petersburg, anunțând că și-a recuperat banii și bunurile confiscate de FSB în timpul rebeliunii, iar Putin se plimbă și el, mai puțin liber, între nehotărâre și neputință.

ROSTOV PE DON. Orașul rusesc a fost cucerit de trupele Wagner în ziua de 24 iunie, fiind sub controlul lui Prigojin pentru 24 de ore. Oamenii au ieșit pe străzi și au pactizat cu mercenarii – Foto: Hepta.ro

Nimeni din conducerea Rusiei nu mai știe cum să se comporte cu cei din Wagner din cauza indeciziei președintelui rus, se arată într-un raport publicat de Institutul pentru Studiul Războiului din SUA.

 » Citește în continuare articolul

Related Articles

Back to top button