Vergil Chiţac, PNL, crede că Eduard Hellvig ar putea reintra în PNL, după demisia de la şefia SRI
Inquam Photos / Octav Ganea
Primarul Constanţei, Vergil Chiţac, este de părere că Eduard Hellvig, fostul şef al Serviciului Român de Informaţii, ar putea reveni în PNL.
Eduard Hellvig a fost ales europarlamentar în 2014, pe listele PNL, dar a renunţat la poziţie în 2015, când a fost numit director al SRI.
„Sincer, eu cred că domnul Hellvig vrea să îmbrăţişeze o carieră politică. (n.r se va întoarce în PNL?) Da, asta este impresia mea şi cred că va participa la alegeri anul viitor”, a declarat Vergil Chiţac la emisiunea Insider Politic, de la Prima TV.
Cu toate astea, întrebat dacă Hellvig ar putea candida la alegerile prezidenţiale din partea PNL, Vergil Chiţac a avansat, mai degrabă, scenariul unei candidaturi la europarlamentare.
”Există acest scenariu. Nu aş merge până într-acolo, însă nu mi se pare deloc lipsit de logică şi de perspectivă ca la alegerile europarlamentare domnul Hellvig să fie pe listă”, a mai indicat Vergil Chiţac.
Eduard Hellvig a demisionat luni din funcţia de şef al SRI, spunând că şi-a îndeplinit toate obiectivele.
”SRI a transmis, în 23 iunie, către Comisia de Control raportul de activitate aferent anului 2022, este un document clasificat până când va fi discutat în Comisie și înaintat spre dezbaterea plenului reunit al Parlamentului. Raportul care a ajuns în Parlament prezintă inclusiv sinteza modului în care SRI s-a transformat, din punct de vedere al instrumentelor de lucru, pentru a deveni mai flexibil și mai adaptabil schimbărilor de realitate geopolitică. Cred că este important ca societatea să știe că SRI s-a transformat major ca să poată acționa mai eficient și mai adaptat provocărilor actuale pentru a proteja România. Suntem la finalul unui proces foarte important de reconfigurare a tuturor componentelor SRI, atât la nivel local cât și la nivel regional. A fost un proces menit să asigure instituției un sistem de securitate integrat, precum și să-i sporească eficiența în prevenirea și contracararea amenințărilor la adresa securității naționale.
Rezultatele bune au apărut deja și acest lucru nu poate decât să ne bucure. (…) Prin ceea ce conține și confirmă, raportul SRI îmi oferă sentimentul îndeplinirii tuturor obiectivelor în rolul public de director al SRI.
Modernizarea instituției s-a făcut la pachet cu alți pașii, care, în acești ani, a însemnat o separare de moștenirea vechii securități, introducerea de cursuri despre totalitarism și democrație pentru noii angajați, predarea completă a arhivelor către CNSAS, într-un gest care am sperat să fie preluat și de alte instituții. Până acum nu s-a întâmplat acest lucru, am mai vorbit de riscul securismului și nu-l voi mai repeta.
Sper că suntem mai mulți cei care înțelegem mizele acestei clarificări a trecutului. Nu putem privi niciodată înainte dacă mereu revenim în trecut pentru a rezolva problemele nerezolvate ale altor generații. Nu putem cere generațiilor viitor să rezolve problemele pe care noi nu le-am rezolvat.
Finalizarea proceselor de actualizare operațională a SRI mă obligă în egală măsură și la o analiză cu privire la viitor,