Românii care se vor putea pensiona mai repede, fără penalizări. Anunțul europarlamentarului PNL Dan Motreanu
„Vârsta de pensionare se va reduce cu doi ani de zile pentru persoanele care au locuit cel puțin 30 de ani în municipiul Giurgiu și pe o rază de opt kilometri în jurul localității, potrivit unui act normativ promulgat de președintele Klaus Iohannis.
Locuitorii din această zonă au fost afectați de poluarea produsă de fostul combinat chimic. În luna iunie, plenul Camerei Deputaților a adoptat un amendament în acest sens, depus de colegii mei din PNL Giurgiu, parlamentarii Alexandru Andrei, Gabriela Horga și Toma Petcu”, a transmis Dan Motreanu.
Europarlamentatul PNL a precizat că pensionarea cu doi ani mai devreme se va face fără penalizare.
„În acest fel, locuitorii din Giurgiu vor beneficia de același drepturi pe care le au, de mai mulți ani de zile, persoanele din alte localități care au fost afectate de poluare”, a scris Dan Motreanu pe Facebook.
Amintim că preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, vineri, legea care extinde numărul de persoane care beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu doi ani, fără penalizare, din zonele afectate de poluare remanentă.
Actul normativ modifică art. 65 alin. (5) din Legea nr. 263/2010 în vederea reducerii vârstei standard de pensionare cu 2 ani, fără penalizare, pentru persoanele care au locuit cel puţin 30 de ani în zone afectate de poluare, precum şi pe o rază de 8 km în jurul acesteia, prin extinderea numărului de localităţi.
Actul normativ introduce localităţile Bistra, Sălciua din judeţul Alba, Aluniş, Arad, Cicir, Fântânele, Frumuşeni, Horea, Mândruloc, Tisa Nouă, Vladimirescu din judeţul Arad, Piteşti din judeţul Argeş, Comăneşti din judeţul Bacău, Codlea din judeţul Braşov şi Giurgiu din judeţul Giurgiu în lista zonelor pentru care locuitorii acestora pot beneficia de reducerea vârstei standard de pensionare cu doi ani, fără penalizare.
Potrivit actului normativ, beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu 2 ani, fără penalizare, persoanele care au locuit cel puţin 30 de ani în zonele afectate de poluarea remanentă din cauza extracţiei, preparării şi arderii cărbunelui sau a şisturilor bituminoase, a extracţiei şi preparării minereurilor de uraniu, a extracţiei şi prelucrării minereurilor feroase şi neferoase cu conţinut de praf sau de emisii de gaze cu efect de seră, de amoniac şi derivate, de cupru, plumb, sulf, azot, fosfor, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fluor, clor, feldspat şi siliciu ori de radiaţii din minereuri radioactive, hidrogen sulfurat, crom trivalent, crom hexavalent, cianuri, de pulberi metalice şi/sau de cocs metalurgic, a prelucrării ţiţeiului sulfuros, desulfurarea benzinei, a ţiţeiului parafinos şi neparafinos, a distilării ţiţeiului în vederea producerii păcurii şi a uleiurilor, respectiv în localităţile Baia Mare, Călăraşi, Copşa Mică, Drobeta-Turnu Severin, Slatina, Târgu Mureş, Târnăveni, Turnu Măgurele, precum şi în localităţile Abrud, Avram Iancu, Baia de Arieş, Bistra, Lupşa, Ocoliş, Roşia Montană, Sălciua şi Zlatna din judeţul Alba, Aluniş, Arad, Cicir, Fântânele, Frumuşeni, Horea, Mândruloc, Tisa Nouă, Vladimirescu din judeţul Arad, Piteşti din judeţul Argeş, Bacău, Comăneşti şi Oneşti din judeţul Bacău, Băiţa din judeţul Bihor.
Alte localităţi sunt Maieru,