Va fi penurie la alimentele de bază după plafonarea adaosului comercial? Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, sigur că toate produsele vor fi pe raft
Guvernul a decis plafonarea adaosului comercial la alimentele de bază. Consiliul Concurenţei a avertizat că în urma acestei decizii ar putea apărea penurie la unele alimente.
Consiliul Concurenţei avertiza, săptămâna trecută, înainte de OUG-ul privind plafonarea adaosurilor comerciale la alimentele de bază, că ar putea apărea probleme de aprovizionare şi, astfel, o penurie la unele produse. Iată cum a răspuns ministrul Agriculturii, Florin Barbu.
„Deci aceste alimente care sunt trecute în lista din ordonanţă sunt cele mai consumabile în România. Sunt, practic, acele produse de care au nevoie românii, acele produse de bază şi sunt sigur, din dialogul pe care l-am avut cu toţi factorii implicaţi, de la procesare la supermarket-uri, că aceste produse vor fi pe raft”, a declarat Florin Barbu.
Vor creşte preţurile la alimentele pe care Guvernul încearcă să le ieftinească?
„Haideţi să vedem 1 august şi ne vom convinge atunci dacă această formulă economică prin care am stopat creşterea preţului alimentelor în România, şi reducerea la raft, va fi valabilă”, a mai arătat ministrul.
Întrebat ce preţuri vor fi la produsele de bază de la 1 august, ministrul a spus că „Costurile pe fiecare produs – fiecare procesator are anumite cheltuieli, că sunt directe, că sunt indirecte – sunt costuri cu amortizarea, sunt costuri cu investiții. Nu pot să vă dau u procent pentru fiecare producător cu cât va scădea prețul la raft. Ce pot să vă asigur, și lucrul acesta l-am discutat în analiza și în dialogul pe care le-am avut cu procesatorii și cu cei din retail, sunt sigur şi dânșii au fost siguri că prețurile la raft vor scădea”.
Ce a decis Guvernul
„Guvernul României rezolvă una din principalele probleme cu care se confruntă românii, și anume creșterea prețurilor la alimentele de bază. Așa cum a anunțat premierul Ciolacu la momentul investirii, luăm această măsură pentru a proteja puterea de cumpărare a românilor cu venituri mici și medii, care au fost cei mai afectați de inflație. Acest act normativ a făcut obiectul unui dialog extins cu reprezentanții Asociației Marilor Rețele Comerciale din România și cu cei ai federațiilor reprezentative din domeniul procesării. produselor alimentare. Vreau să fac o precizare importantă: la fermier nu există o limită privind stabilirea prețurilor. Nu se intervine în niciun fel asupra prețurilor de vânzare ale fermierilor, la producătorii de materii prime, întrucât marja lor de profit este oricum una mică, având în vedere perisabilitatea materiei prime. Prin actul normativ, instituim o formulă agreată cu toate părțile implicate, prin care se limitează, pentru o perioadă de trei luni, adaosurile comerciale practicate în procesarea și comercializarea unor produse alimentare esențiale, cu scopul scăderii prețurilor pentru aceste categorii de produse și, implicit, cu scopul creșterii puterii de cumpărare a populației. Așadar, pentru o perioadă de trei luni, cotele de adaos comercial pentru produsele alimentare prevăzute în anexa actului normativ, cotele vor fi limitate astfel: cota de adaos comercial practicate de procesator poate fi de maxim 20% față de costul de producție al produsului,