Situația dă în clocot: Ministerul Muncii se contrează grav cu Centrul de Resurse Juridice, după ce a ieșit la iveală situația din azilele groazei
DIICOT a efectuat zeci de percheziții în București, Ilfov și-n mai multe județe, într-un caz de exploatare a persoanelor cu dizabilități sau aflate în situații vulnerabile, fiind vizate două grupuri infracționale. Este vorba despre speța azilelor de bătrâni din Afumați și Voluntari. DCNews a transmis astăzi ultimele informații din acest dosar. Vezi aici
Au fost salvate 98 de persoane, 56 fiind găsite în condiții inumane, 6 ajungând internate în spital. Într-o declarație pentru RFI, Georgiana Pascu, de la Centrul de Resurse Juridice, a spus că CRJ ”a depus mai multe sesizări ca urmare a vizitelor noastre. La aceste sesizări autoritățile competente ale statului român au răspuns că nu există nicio problemă”.
”În urmă cu 20 de ani, în octombrie 2003, CRJ începea primele vizite de monitorizare inopinate. Accesul nostru era mult mai facil decât este în prezent. În 2017, era ministru al Muncii doamna Olguța Vasilescu. Îl avea consilier pe domnul actual secretar de stat Vasilcoiu. Atunci, ca urmare a publicării mai multor rapoarte de monitorizare realizate de Centrul de resurse juridice în urma vizitelor inopinate, dumneaei a reziliat acordul cu CRJ care permitea accesul în aceste instituții în mod inopinat.
Acum, în primăvara acestui an, domnul ministru al Muncii Budăi și domnul secretar de stat Vasilcoiu au transmis un mesaj public în care au anunțat că au reziliat acordul de colaborare cu Centrul de Resurse Juridice și că nu mai avem permisiunea dumnealor să organizăm vizite inopinate. Surprinzător, totul a fost după apariția în spațiul public a concluziilor rapoartelor din județul Ilfov” spune Georgiana Pascu.
”Ne-a spus că este în contact direct cu ministrul Muncii”
Aceasta spune că-n respectivele rapoarte arătau ”că în trei locații din județul Ilfov sunt închise persoane cu dizabilități intelectuale și psihosociale de diferite vârste, tineri, adulți, vârstnici, persoane lipsite de apărare. Unele dintre aceste persoane au fost de la naștere în grija statului. Altele au fost transferate din spitale de psihiatrie și nu știau unde au ajuns. Pur și simplu au fost urcate în mașini. Au fost persoane care au stat și 20 – 22 de ani în spitale de psihiatrie din județul Ilfov”.
Când au vizitat Centrul Armonia din Afumați, situația ar fi fost astfel: ”Am declanșat furia președintelui acestei organizații neguvernamentale, fiind nevoite să apelăm la 112 și să solicităm ajutorul poliției, dumnealui fiind teribil de supărat că ne-am permis să vizităm și acel loc. Ne-a spus că este în contact direct cu ministrul Muncii și cu serviciul juridic al acestui minister și că o să rămânem fără acces în centre pentru că toată lumea din minister știe ce face CRJ”.
Reacția Ministerului Muncii
Ministerul Muncii a reacționat, transmițând:
”Acordul de colaborare încheiat între Ministerul Muncii și Solidarității Sociale și Centrul de Resurse Juridice a încetat prin denunțare unilaterală și cu notificare prealabilă în termenul prevăzut, ca urmare a nerespectării prevederilor din acord de către Centrul de Resurse Juridice, astfel:
– rapoartele încheiate în urma vizitelor de monitorizare de către CRJ nu au fost transmise cu prioritate către ANPIS.