Actualitate

FNGCIMM anunță că peste 550 de garanţii sunt în diverse stadii de analiză şi aprobare în programele ‘Start-up Nation’ şi ‘Femeia Antreprenor’

Inquam Photos / Octav Ganea

Peste 550 de garanţii în nume şi cont propriu, în valoare de peste 87 milioane lei, se află în diverse stadii de analiză şi aprobare, în cadrul programelor ‘Start-up Nation’ şi ‘Femeia Antreprenor’, informează Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, printr-un comunicat.

Peste 550 de garanţii în nume şi cont propriu, în valoare de peste 87 milioane lei, se află în diverse stadii de analiză şi aprobare, în cadrul programelor ‘Start-up Nation’ şi ‘Femeia Antreprenor’, informează Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, printr-un comunicat.

‘FNGCIMM continuă implementarea cadrului convenţional în baza căruia beneficiarii programelor Start-up Nation si Femeia Antreprenor pot accesa credite acordate de băncile comerciale partenere, obligaţiile de rambursare fiind garantate în mod expres, irevocabil şi necondiţionat de către FNGCIMM, în calitate de fideiusor’, se menţionează în comunicat. În prezent, în cadrul Programului Start UP-Nation, se află în diverse stadii de analiză şi aprobare peste 440 de garanţii în nume şi cont propriu, în valoare de peste 70 milioane lei, pentru finanţări de peste 88 milioane lei.

Prin Programul Start UP-Nation, întreprinzătorii pot beneficia de garanţii individuale în valoare de maximum 160.000 lei, aferente unor finanţări cu o valoare maximă de 200.000 lei, procentul de garantare fiind de maximum 80% din valoarea creditului aprobat de Finanţator. Are acces la garanţia FNGCIMM orice beneficiar înfiinţat după data de 1 ianuarie 2020, inclusiv start-up, care se încadrează în categoria IMM în conformitate cu prevederile Legii nr. 346/2004, cu modificările şi completările ulterioare şi care îndeplineşte condiţiile de eligibilitate conform reglementărilor interne ale finanţatorului, cum ar fi: nu este întreprindere în dificultate financiară; nu se află în procedura de insolvenţă, procedură de executare silită, închidere operaţională, dizolvare, lichidare, administrare specială; nu se află în interdicţie de a emite cecuri şi nu figurează cu incidente majore cu bilete la ordin în ultimele 6 luni; nu înregistrează datorii restante la bugetul statului etc.

Împărţirea riscului de credit între bancă şi FNGCIMM este remunerată printr-un comision de garantare de maximum 2,6% iar cheltuielile financiare aferente garanţiilor obţinute pentru creditele contractate de beneficiari în vederea realizării proiectelor acceptate în cadrul Programului Start-up Nation sunt cheltuieli eligibile în cadrul programului. Programul Femeia Antreprenor înregistrează deja un număr de peste 100 de solicitări de garantare, în valoare de aproximativ 16,8 milioane lei, pentru finanţări care depăşesc 22 milioane lei.

Pentru a accesa, prin Programul Femeia Antreprenor, garanţii individuale în valoare de maximum 160.000 lei, aferente unor finanţări cu o valoare maximă de 200.000 lei, societăţile beneficiare trebuie să se încadreze în categoria IMM în conformitate cu prevederile Legii nr. 346/2004, cu modificările şi completările ulterioare şi să aibă cel puţin unul dintre asociaţi femeie, care deţine cel puţin 50% din părţile sociale/acţiuni ale societăţii. Garanţiile aferente finanţărilor acordate beneficiarilor Programelor Start-up Nation şi Femeia Antreprenor sunt acordate pe toată durata finanţării, în limita unui plafon de garantare şi în termenii Convenţiilor încheiate cu băncile partenere,

 » Citește în continuare articolul

Related Articles

Back to top button