Plecarea lui Hellvig, o decizie pentru protejarea SRI
Deși a fost împachetată ca o demisie de onoare cu scopul de a crea un precedent pentru cei care au acces la informații secrete o lungă perioadă de timp, îndepărtarea directorului celei mai mari agenții de informații reprezintă o decizie extremă, pentru a păstra credibilitatea instituției.
- Director SRI: Este o cutumă greșită la noi, ca persoanele ce dețin funcții de putere să nu plece din ele decât în ultima clipă.
- În ciuda cuvintelor frumoase, a decorațiilor și preamăririi realizărilor SRI, România e într-o adevărată criză în domeniul informațiilor.
- N-a existat temă lansată de agenții de influență ai Rusiei, care activează nestingheriți pe teritoriul țării, fără ca autoritățile de la București să nu fie luate prin surprindere.
- Marina Tauber, reprezentanta politicii Kremlinului în Republica Moldova, atacă regimul democratic de la Chișinău în timp ce reprezentanții acestuia încercau să prevină o lovitură de stat planificată de agenții FSB.
- Cu toate reformele care au fost făcute, SRI nu a scăpat de cultura organizațională a fostei Securități.
În prima parte a zilei de luni, Alexandra, editorul coordonator al site-ului Spotmedia.ro, a postat pe grupul de WhatsApp al redacției următoarea întrebare: „Știe cineva de ce organizează Eduard Hellvig o conferință de presă?”
Anunțul evenimentului apăruse pe fluxul agențiilor de știri, iar în redacții, editorii și reporterii își puneau întrebări despre ce s-a întâmplat pentru că, în foarte rare cazuri, directorul SRI comunică direct cu opinia publică, în general, doar atunci când se întâmplă ceva.
Alexandrei nu i-a răspuns nimeni. Era un mister total în legătură cu ce se întâmpla în SRI.
După cum bine știe toată lumea, Eduard Hellvig, după un mandat de 8 ani și patru luni, a anunțat luni, 3 iulie, că demisionează.
Deși de 500 de zile, la granița de nord-est a României se desfășoară un război intens, iar crizele de securitate se succed una după alta, nu părea, totuși, că ne aflam într-una atât de importantă încât era nevoie ca directorul SRI să demisioneze.
Argumentele prezentate de Eduard Hellvig în scrisoarea adresată opiniei publice par logice și credibile, într-o mare parte, dar în spatele cuvintelor, mai ales în această zonă sensibilă ce ține de apărarea unei națiuni într-un context geo-politic violent, se mai ascunde ceva.
TOP SECRET. Klaus Iohannis și Eduard Hellvig, divorț cu un an înainte de alegerile generale – Foto: Alexandru Dobre/ Mediafax/ Hepta.ro
Criza serviciilor secrete din România
„Este o cutumă greșită la noi, ca persoanele ce dețin funcții de putere să nu plece din ele decât în ultima clipă, eventual forțați”, a scris directorul SRI în mesajul în care își anunță demisia.
„Majoritatea celor care dețin puterea nu renunță la ea când își îndeplinesc obiectivele, din diverse motive. Eu, personal, cred că este nevoie de un astfel de pas. Este în primul rând un gest de sănătate democratică,