UDMR va intra în Parlament și în 2024: PNL retrage propunerea de creșterea a pragului electoral
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a anunţat, luni că Biroul Executiv al liberalilor a votat respingerea proiectului privind creşterea pragului electoral de la 5% la 7%. Liberalii au decis retragerea proiectului, care ar fi putut duce la un Parlament fără UDMR, din 2024.
Săptămâna trecută, o inițiativă legislativă a PNL și PSD a fost depusă la Camera Deputaților de liberalul Adrian Cozma și social-democratul Radu Cristescu. Aceasta prevedea ridicarea pragului electoral, de admitere în Parlament de la 5% la 7%.
UDMR, care nu a lipsit din legislativ începând din 1990, risca să nu mai aibă parlamentari, mai ales că proiectul ridica și pragul alternativ, cerând un minimum de 40% din voturi pentru partidele regionale, în județele în care activează astfel de formațiuni.
La alegerile din 2020, UDMR a reușit să strângă cele 5 procente în ultimele ore ale zilei de vot, cu sprijin din județele din sudul țării, unde numărul rezidenților aparținând minorității maghiare este extrme de redus.
”În şedinţa Biroului Executiv am discutat şi am supus votului respingerea proiectului de lege iniţiat de o parte, aproximativ 15 parlamentari PNL, pentru ridicarea pragului parlamentar. A fost o respingere aproape unanimă, o singură abţinere. Şi din dezbateri a reieşit foarte clar poziţia PNL, pentru a menţine procesul de consolidare a democraţiei în România prin susţinerea unei reprezentativităţi mai mari la nivelul instituţiei parlamentare. De asemenea, a fost votată recomandarea retragerii acestui proiect’, a spus președintele PNL, Nicolae Ciucă, după şedinţa Biroului Executiv al partidului.
Expunerea de motive a proiectului, care are un singur articol, invoca fragmentarea politică rezultată în cazul unui prag mai scăzut și nevoia de stabilitate guvernamentală în contextul internațional actual.
„Rezultatele alegerilor derulate în ultimii 20 de ani la nivelul Camerei Deputaților și Senatului au determinat o fragmentare politică importantă. Acest lucru s-a repercutat asupra dificultății constituirii unor majorități parlamentare stabile, care să genereze o stabilitate politică și o stabilitate guvernamentală”, susțin inițiatorii proiectului de lege respins luni de liderii liberali.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News