Actualitate

Tănase Stamule (PNL) anunță ”apocalipsa” financiară. Val de acuzații grave legate de construirea bugetului României. ”Asta e o greșeală de grădiniță”

Tănase Stamule, deputat PNL, a făcut o analiză a bugetului de stat și a explicat ce ar urma să ne aștepte.

„Asta este o greşeală de grădiniţă, din punct de vedere economic”

„Noi am avut, anul acesta, un buget construit, din start, foarte greşit. Au fost, pe de-o parte, o supraestimare de venituri. Culmea este că au fost incluse în buget venituri care nu aveau cum să se mai repete. De exemplu, anul trecut am avut nişte preţuri la gaz şi la energie uriaşe care au generat TVA-uri uriaşe plus supraimpozitarea profiturilor din energie. Aceste taxe pe care noi le-am încasat anul trecut au fost într-un mod inconştient introduse şi anul acesta în buget.

Ţinând cont de faptul că noi am plafonat preţurile la energie şi gaze de zeci de ori faţă de anul trecut, s-a introdus în buget aceeaşi sumă de TVA încasat şi profiturile extraordinare ca anul trecut. Adică asta este o greşeală de grădiniţă, din punct de vedere economic. Este ca şi cum eu îmi vând casa anul acesta – am un venit de 100.000-200.00 de euro – iar când fac bugetul pe anul viitor mai pun o dată ca eu am încasat banii, după ce am vândut casa. Cam asta s-a întâmplat.

Consiliul Fiscal a spus, în decembrie, că sunt venituri nerealiste. Domnul Dăianu a emis un raport. Mai mulţi economişti au spus acest lucru, dar s-a mers pe o asumare politică. Domnul Câciu împreună cu actualul premier au zis că este sigur bine şi că o să fie bine. Ei s-au bazat, probabil, pe o inflaţie mult mai mare, nu au crezut că inflaţia va fi spre 7% şi atunci au zis „domnule, o să avem inflaţie şi mai luăm nişte bani de la români prin inflaţie”. Inflaţia nu a fost cu două cifre. Nu era foarte clar, la sfârşitul anului trecut, în ce direcţie o va lua inflaţia. Nu se ştia dacă va coborî la o cifră. Din această diferenţă de inflaţie iese o mare pierdere. Plus aceste false venituri. Acesta este primul punct.

„Această sumă nu s-a introdus în structura de cheltuieli”

Al doilea punct – avem şi pe partea de cheltuieli nişte chestii pe care nu le-au pus în buget. În primul rând, costul cu dobânzile. Anul trecut, am avut un cost de 2% din PIB cu dobânzile, adică undeva la 30 de miliarde de lei, şi, anul acesta, vom ajunge undeva la 2,7%. Costul cu dobânzile va fi undeva la 40 de miliarde de lei. Această sumă nu s-a introdus în structura de cheltuieli. Eu nu înţeleg de ce, pentru că, din momentul în care ţi-a crescut datoria, era clar că dobânzile vor creşte.

Şi mai avem nişte bani pe care nu i-am introdus la Ministerul Energiei, pentru compensările de la ANRE – vreo 4 miliarde – şi alte cheltuieli cu bunuri, servicii – partea de inflaţie. Avem din construcţia bugetului o gaură de aproximativ 40 de miliarde de lei, bani care sunt peste cei 4,4%.

 » Citește în continuare articolul

Related Articles

Back to top button