Dragoş Dragoteanu, Euroest Invest: Lovitură sub centură pentru piaţa imobiliară
De parca n-ar fi fost suficiente criza creditarii, inflatia si razboiul, odata cu listarea Hidroelectrica pe bursa de actiuni, piata imobiliara a mai primit o lovitura, care se poate resimti pe termen mediu. BVB avea nevoie de o listare cu succes si H2O a dat startul unui nou impuls pentru investitorii avizati si nu numai. S-au deschis multe conturi noi la toti brokerii de valori mobiliare si a existat un boom de „jucatori” care asteptau aceasta companie pentru a scoate banii din banci si a-i plasa pe piata bursiera.
Piata imobiliara se afla oricum intr-un blocaj si cei mai multi potentiali investitori erau aproape imuni la noi achizitii de imobile. Exceptie au facut oportunitatile de…exceptie, practic, de nerefuzat. Fara indoiala, multi romani care detin lichiditati cautau noi variante de plasamente financiare profitabile. Si momentul potrivit se pare ca a fost listarea unei mari companii de stat, care implica un risc scazut si potential mare. Diversitatea in investitii este o regula de care oamenii cu posibilitati financiare importante tin cont in deciziile lor.
Pe langa oportunitatile oferite de titlurile de stat, care ofera o dobanda atractiva, din punctul meu de vedere, exista putine tentatii financiare care sa „miste” banii blocati din depozitele bancare. Cei care nu se pricep la afaceri si nu vor sa riste mai deloc au imbratisat stabilitatea oferita de obligatiunile oferite repetat de Ministerul de Finante. Statul roman, in foame de bani, s-a imprumutat de unde a putut si o va face in continuare. Bancile sunt supapa de siguranta care asigura bugetul, dar costurile dobanzilor le platim noi, poporul.
Vestea buna este ca Romania avea mare nevoie sa intre pe un trend ascendent mai accelerat al bursei de valori. Pietele de valori mobiliare din zona sunt mult mai dezvoltate, mai ales Polonia. Implicarea cat mai multor romani in investitii de actiuni, dupa parerea mea, va face posibil atingerea unui nou nivel la BVB. Acest lucru era mult dorit si „fenomenul” Hidroelectica va declansa o euforie investitionala, cel putin de moment. Va fi foarte interesant de urmarit cine va merge cu ”valul” H2O, avand in vedere ca un plasament de succes atrage noi clienti pe orice piata emergenta. Daca acest lucru se va intampla si are mari sanse sa se produca, piata imobiliara va avea un nou concurent direct: Bursa de Valori Bucuresti. Pe langa titlurile de stat si dobanzile bancilor oferite la depozite, actiunile vor ”musca” din banii disponibili pe piata.
Vestile proaste pentru piata imobiliara nu se opresc aici. In luna mai 2023, numarul creditelor ipotecare dat de banci a fost cu 40% mai mic decat in mai 2022. In opinia mea, spre sfarsitul acestui an, acest decalaj se poate dubla, daca inflatia nu se potoleste si razboiul se inteteste. In primele cinci luni ale anului curent numarul autorizatiilor de construire noi a fost mai mic cu 25% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Nu mai pun la socoteala ca inclusiv dobanzile la creditele in valuta se vor mai scumpi.