Cine conduce Rusia și în ce direcție?
Nimeni nu mai vorbește de rebeliune. Posturile de televiziune controlate de Kremlin s-au întors la emisiunile în care amenință Occidentul și slăvesc o armată pierdută în câmpiile ucrainene. Pentru oficialii ruși, Prigojin, Wagner și revolta nu mai există, dar deasupra tuturor plutește un nor amenințător. Știu că sfârșitul e aproape și Putin și-a pierdut autoritatea.
- Evgheni Prigojin face drumuri cu avionul personal între Minsk și Moscova, iar mercenarii săi n-au ajuns în Belarus.
- Atmosfera din Rusia e una de așteptare a unei decizii care se va lua oriunde altundeva, dar nu în biroul lui Putin.
- E greu de crezut că în FSB, în vreun cotlon întunecat, nu sunt câțiva agenți care caută soluții la actuala variantă de conducere.
- Blogger militar rus: Niciunul dintre liderii guvernamentali, incompetenți sau lași, nici cei care au fugit când a apărut Prigojin, nu au fost pedepsiți.
- Director CIA: Dezamăgirea față de război va continua să erodeze puterea și influența liderilor ruși.
A trecut mai mult de o săptămână de la căderea orașului Rostov pe Don și a comandamentului militar de acolo în mâinile lui Prigojin, șeful Wagner.
În drumul lor spre Moscova, mercenarii au distrus un avion al forțelor armate, au cucerit orașul Voronej și s-au oprit, brusc, la 200 de kilometri de capitală, pentru a se retrage după câteva ore.
Nimeni nu a fost pedepsit. Evgheni Prigojin face drumuri cu avionul personal între Minsk și Moscova, mercenarii n-au ajuns în Belarus, recrutările pentru trupe Wagner se desfășoară în regim normal în centrele de pe teritoriul Rusiei, nimeni n-a fost arestat, iar soarta lui Șoigu nu e clară.
Deși mercenarii n-au ajuns în capitală, situația din Moscova arată ca și cum rebeliunea ar fi reușit, cel puțin în parte.
Vladimir Putin s-a întors la Kremlin după sperietura ce l-a ținut peste weekend în fortăreața din Valdai.
Relațiile de putere de la Kremlin arată ca și cum ar fi făcut implozie, creându-se o ruptură puternică între militarii care luptă în Ucraina și Vladimir Putin.
După călătoria sa în Daghestan, despre care mulți experți spun că, în realitate, acolo s-a deplasat o sosie a președintelui, prin care Kremlinul a vrut să arate că actuala conducere se bucură încă de popularitate, atmosfera e una de așteptare a unei decizii care se va lua oriunde altundeva, dar nu în biroul lui Putin.
Operațiunea Rază de Soare
„Încă de la începutul anilor 1980, câțiva membri progresiști ai KGB acționaseră pentru a schimba, într-un fel, lucrurile. Instalați la Institutul de Economie Mondială de la Moscova, au început să lucreze la reforme care ar fi putut introduce unele elemente ale economiei de piață…”, arată jurnalista Catherine Belton în cartea sa „Oamenii lui Putin”.
„Tot mai conștient de riscurile prăbușirii comunismului, la mijlocul anilor ’80, KGB-ul a lansat,