Credite ipotecare în lei mai accesibile: Băncile au scăzut dobânzile fixe în beneficiul românilor
Vara a debutat cu decizii extraordinare în domeniul financiar-bancar. Românii pot beneficia de credite ipotecare în lei mai accesibile, deoarece în ultima lună băncile au scăzut considerabil dobânzile fixe la împrumuturile ipotecare. Piața creditelor din România reintră pe făgașul normal odată cu decizia mult așteptată a băncilor de a diminua dobânzile fixe la creditele ipotecare în lei.
De noile dobânzi scăzute beneficiază atât mult doritele credite ipotecare în lei, noi, destinate pentru achiziționarea locuințelor; cât și creditele ipotecare de refinanțare, destinate pentru refinanțarea creditelor ipotecare scumpe, contractate în trecut cu dobânzi variabile mari sau cu dobânzi fixe mari.
Ofertele avantajoase de creditare cu dobânzi fixe au luat naștere în primul rând ca urmare a creșterilor constante și considerabile a indicilor bancari IRCC și ROBOR și, implicit, a dobânzilor variabile.
Când dobânzile variabile cresc, ne confruntăm cu două consecințe:
1. Cresc ratele creditelor existente cu dobânzi variabile, iar românii cu venituri medii pot ajunge în imposibilitate de plată;
2. Românii care doresc să contracteze credite noi cu dobânzi variabile nu se mai încadrează la sumele dorite și nu mai pot accesa valori ale creditelor suficient de mari încât să-și achiziționeze locuințele vizate.
Așadar, pentru atenuarea celor două realități, instituțiile bancare din România au conceput oferte de creditare pe dobânzi fixe mai avantajose și mai bune decât ofertele existente pe dobânzi variabile.
Astfel, românii cu credite ipotecare scumpe, contractate deja, au liber la refinanțarea pe dobânzi fixe mai mici și mai sigure; iar românii care doresc să contracteze acum credite ipotecare noi se reîncadrează și pot obține sumele care îi interesează.
„Băncile au două obiective: să mențină un nivel optim și constant de creditare și să se asigure că împrumuturile vechi contractate sunt achitate. Nicio bancă nu își dorește să-și stopeze activitatea sau să aibă în portofoliu credite neperformante (care nu mai sunt achitate). Așadar, era previzibil că băncile vor concepe soluții de finanțare și de refinanțare pe dobânzi fixe, mult mai bune decât cele variabile. Prin aceste oferte băncile ne comunică foarte clar faptul că acum e un moment bun pentru contractarea de noi credite ipotecare și, mai ales, este momentul ideal pentru refinanțarea acelor credite ipotecare vechi devenite greu de achitat” menționează Valentin Anghel, CEO & Founder companie de brokeraj bancar.
În prezent, dobânzile fixe ale creditelor ipotecare sunt asemănătoare între ele, băncile fiind în strânsă concurență, iar acest fapt este în avantajul românilor.
Cu toate acestea, când dobânzile creditelor ipotecare scad, intervin și efecte secundare mai puțin favorabile:
1. Agențiile bancare se aglomerează cu dosare de creditare, iar timpul pentru aprobarea și contractarea unui credit ipotecar de refinanțare sau a unui credit ipotecar nou poate să crească dacă nu identifici unitatea bancară optimă.
2. Prețurile imobilelor pot crește, deoarece cererea de cumpărare va crește. În imobiliare, când cererea de cumpărare e mare, de regulă prețurile imobilelor se majorează. Iar când cererea de cumpărare este scăzută,