Uniunea Europeană lansează varianta digitală a monedei euro
Uniunea Europeană va introduce varianta digitală a monedei euro. Iată ce se va întâmpla cu numerarul.
Comisia Europeană va prezenta cadrul legislativ pentru forma digitală a monedei euro. Proiectul este unul care a generat multe teorii ale conspirației, dar a produs și ostilitate în rândul băncilor, informează aktual24.ro.
Euro digital prinde contur
„Pentru moment, euro digital pare o soluţie în căutarea unei probleme pe care să o rezolve”, a ironizat eurodeputatul german, Markus Ferber. El precizează că Banca Centrală Europeană (BCE) și Comisia Europeană trebuie să explice de ce societatea are nevoie de varianta digitală a monedei euro.
BCE susţine că dematerializarea crescută a plăților, în mod special în contextul comerțului electronic tot mai pregnant din ultimii ani, impune, într-un fel, apariţia pe piaţă a unui euro digital. Altfel, există riscul ca moneda unică să fie concurată de criptomonede sau de versiunile digitale ale monedelor străine.
Există deja un studiu cu privire la furnizarea de monede și bancnote sub formă electronică încă din iulie 2021. Proiectul de act normativ care urmează să fie prezentat de Comisia Europeană va stabili cadrul juridic necesar pentru implementarea lui. Proiectul va fi negociat timp de mai multe luni cu statele membre și cu Parlamentul European, până la decizia finală.
În ciuda supoziţiilor care circulă în online cum că ar destabiliza piaţa monetară, noua monedă electronică nu va fi altceva decât o opțiune de plată suplimentară. Ea va completa numerarul.
Euro digital va putea fi stocat pe un card sau pe telefonul mobil și va servi ca opțiune de plată care va conserva anonimatul. Cu toate acestea, unele companii vor fi îndreptăţite să refuze plățile cu euro digital, la fel cum şi persoanele fizice vor avea libertatea să opteze sau nu pentru moneda digitală ca mijloc de plată.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
Citește articolele cu aceleași etichete:
cont
euro digital
moneda digitala
plata
ue