Politica

UDMR riscă să nu mai intre deloc în Parlament, după propunerea PNL: Prag electoral de 7%

16 deputați ai Puterii – 15 PNL și unul PSD – au inițiat o modificare a legii electorale. Proiectul de inițiativă legislativă a fost depus la Camera Deputaților și are un singur articol, respectiv creșterea pragului electoral de la 5% la 7% pentru intrarea în Parlament. 

Autorii inițiativei legislative spun că ”rezultatele alegerilor derulate în ultimii 20 de ani la nivelul Camerei Deputaților și Senatului au determinat o fragmentare politică importantă. Acest lucru s-a repercutat asupra dificultății constituirii unor majorități parlamentare stabile, care să genereze o stabilitate politică și o stabilitate guvernamentală” conform Digi24.

”Având în vedere faptul că, în anul 2024, vor avea loc alegeri pentru Camera Deputaților și Senat și că, în actualul context internațional România are nevoie de stabilitate politică și economică pentru următorul ciclu electoral, propunem următoarele modificări legislative: – Majorarea pragului electoral de la 5% la 7% din totalul voturilor valabil exprimate la nivel naţional pentru a asigura formarea unor majorități stabile și stabilitate guvernamentală; – Eliminarea unei prevederi discriminatorii din cuprinsul articolului 94, alin.(2), respectiv coexistența unui alt prag (”20% din totalul voturilor valabil exprimate în cel puţin 4 circumscripţii electorale pentru toţi competitorii electorali”), în condițiile în care senatorii/deputații reprezintă, potrivit Constituției României (art.61), reprezintă în integralitate poporul român, nu doar în 4 circumscripții electorale”, se mai spune în expunerea de motive a proiectului de lege, conform sursei citate.

Analistul politic Cristian Pîrvulescu consideră că vorbim despre un prag electoral imens: ”Pragul electoral de 5% este deja un prag electoral foarte mare, care are consecințe asupra reprezentării democratice în România. Pragul de 7% este unul imens. Țările care vor să construiască o democrație nu ridică pragul, ci îl scad. Spre exemplu la 2%, uneori chiar la 1%, sunt și praguri de sub 1%, de 0,8% în Occident. Acest prag va acționa împotriva partidelor mici”. 

  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Citește articolele cu aceleași etichete:

alegeri

prag electoral

propunere

vot

 » Citește în continuare articolul

Related Articles

Back to top button