Politica

Creșterea consumului de droguri în școli. Ciolacu anunță măsuri concrete pentru protejarea elevilor

Sursa foto: Facebook Marcel Ciolacu

Premierul Marcel Ciolacu a vorbit, marți, despre pericolele consumului de droguri pentru elevi și măsurile pe care le poate lua Guvernul pentru combaterea acestui fenomen.

„Încep să crească cotele în ceea ce privește consumul de droguri în școli și nu trebuie să ascundem acest lucru, trebuie să vorbim despre el. Avem nevoie de psihologi în învățământ, în școli, care să ajute copiii care au căzut în această tentație, pentru că vorbim totuși despre niște copii, niște adolescenți. Ei trebuie ajutați să depășească asta cât mai repede. Ei nu sunt o paria a societății. Dimpotrivă, dezvoltarea aduce și astfel de lucruri. Statul român are obligația de a interveni și de a face tot efortul.

O să avem o discuție și cu domnul ministru de Interne și eu cred că putem începe pe 15 septembrie să avem un program coerent în ceea ce privește consumul de droguri în școli, mai ales în zonele urbane, aglomerate. Avem această obligație, repet, de a vorbi despre acest lucru”, a declarat premierul.

Disponibilitatea drogurilor continuă să crească în Europa

Canabis, cocaină, heroină: gama şi disponibilitatea drogurilor continuă să se extindă în Europa, la fel şi producţia lor, avertizează vineri Centrul European de Monitorizare a Drogurilor şi Dependenţei de Droguri (EMCDDA) în raportul său anual, citat de agenţiile internaţionale de presă.

„Voi rezuma această situaţie după cum urmează: ‘ Peste tot, de toate, toată lumea ‘. Drogurile ilicite clasice sunt acum accesibile pe scară largă, în timp ce continuă să apară noi substanţe cu un conţinut ridicat de principii active”, a notat Alexis Goosdeel, directorul observatorului, citat într-un comunicat de presă.

Raportul atrage atenţia asupra gamei largi de substanţe psihoactive disponibile, care sunt adesea cu un conţinut ridicat de ingrediente active şi un grad ridicat de puritate.

Deja de mai mulţi ani cocaina produsă în America de Sud îşi consolidează poziţia pe Bătrânul continent, unde ajunge în cantităţi mari prin porturi, ascunsă în containere maritime, cu un total de 303 tone confiscate în 2021.

Datele preliminare arată că anul trecut au fost interceptate 162 de tone numai în porturile Anvers (Belgia) şi Rotterdam (Olanda), în timp ce doar în Franţa au fost interceptate 27,7 tone de pulbere albă, scrie Agerpres.

Datele sugerează că grupurile infracţionale organizate vizează în mai mare măsură porturi mai mici situate în alte ţări ale UE, precum şi în ţările învecinate, subliniază observatorul.

Chiar autorităţile admit că doar o mică parte din volumul de cocaină importată în Europa este confiscată de forţele de ordine.

Raportul EMCDDA atenţionează şi în legătură cu apariţia atelierelor de fabricare a cocainei pe teritoriul european: aici au fost desfiinţate în 2021 un total de 34 de laboratoare, faţă de 23 în 2020.

  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Citește articolele cu aceleași etichete:

droguri

marcel ciolacu

psd

scoli

 » Citește în continuare articolul

Related Articles

Back to top button