Sunt bani mulţi pe piaţă, miliarde de lei, miliarde de euro
Vineri, în prima zi de lansare a ofertei publice de vânzare de acţiuni Hidroelectrica, un investitor român a pus în platformă un ordin de cumpărare de 500.000 de acţiuni, în valoare totală de 56 milioane de lei, adică 11,3 milioane de euro.
https://www.zf.ro/burse-fonduri-mutuale/incep-sa-apara-pestii-mari-la-hidroelectrica-un-singur-investitor-a-21964781
Vineri au fost subscrise 3,4 milioane de actiuni Hidroelectrica, operatiune in valoarea de 382 milioane de lei, adică 77 milioane de euro.
Dacă acest ritm se va menţine cele 11,7 milioane de acţiuni Hidroelctrica alocate “micilor investitori” vor fi cumpărate imediat.
Anul trecut, One United, cel mai mare dezvoltator imobiliar din Bucureşti, a vândut două penthouse-uri în proiectul One Verdi, o tranzacţie totală de 12 milioane de euro.
Tot anul trecut, pe segmentul de lux din Capitală s-au încheiat, conform datelor stranse de ZF, 12 tranzactii cu penthouse-uri, vile, apartamente de lux în valoare totala de 30 milioane de euro.
https://www.zfcorporate.ro/business-construct/analiza-real-estate-cel-putin-12-imobile-rezidentiale-de-peste-1-mil-21041540
Brokeri imobiliari spun că cel mai repede se vând acum apartamentele de lux care încep de la 1 milion de euro, iar majoritatea tranzactiilor se fac cu bani cash, adică nu au un credit bancar în spate. În schimb, cel mai prost merg vânzările pe segmentul de jos şi mediu, acolo unde cea mai mare parte a tranzactiilor se realizează cu credit. Conform datelor deţinute de brokeri, dacă în anii anteriori 70% din tranzacţiile imobiliare se faceau pe credit, acum 60% din tranzacţii se fac pe cash şi numai 40% pe credit.
Anul acesta, One United, companie listată la Bursă, a raportat că a vândut unui investitor român proiectul One Athénée, care implică mai multe apartamente de lux şi un spaţiu comercial, cu 24 milioane de euro. Iar clădirea din mijlocul Capitalei, de lângă Ateneul Roman, de abia acum încep lucrările de restaurare şi construcţie a proiectului imobiliar.
În aprilie, la oferta Fidelis de vânzare de către Ministerul de Finanţe a unor titluri de stat în lei şi valută către populaţie, un singur investitor (care a fost şi donator de sânge) a cumpărat 500.000 de titluri de stat cu 50 milioane de lei, la o dobândă de 7,7% neimpozabilă, pe 1 an.
Pe tranşa de euro cel mai mare ordin înregistrat a fost de 4,9 milioane de euro, la scadenţa de 1 an care avea o dobândă de 3,7% în euro, iar la scadenţă pe 5 ani, unde dobânda este de 5,8% pe an în euro, cel mai mare ordin a fost de 4 milioane de euro. Vânzarea de titluri de stat Fidelis, din aprilie, a strâns nu mai puţin de 710 milioane de lei pentru titluri de stat în lei şi 470 de milioane de euro pentru titluri de stat în valută. https://www.zf.ro/burse-fonduri-mutuale/romanii-au-imprumutat-statul-cu-o-suma-record-prin-achizitia-de-21784033
În băncile din România, depozitele de retail ale persoanelor fizice, au crescut cu 148% în ultimul deceniu, de la 122 miliarde de lei în 2012, la 303 miliarde de lei la finalul lui 2022. Din decembrie până în aprilie depozitele de retail au mai crescut cu 6 miliarde de lei,