Economia mondială se află într-un moment critic în lupta împotriva inflației, avertizează Banca Reglementărilor Internaționale
Organismul-umbrelă al băncii centrale mondiale, Banca Reglementărilor Internaționale (BRI), a cerut duminică mai multe creșteri ale ratei dobânzilor, avertizând că economia mondială se află acum într-un moment crucial, în timp ce țările se luptă să controleze inflația.
În ciuda creșterii necruțătoare a ratelor din ultimele 18 luni, inflația din multe economii de top rămâne încăpățânat de ridicată, în timp ce creșterea costurilor îndatorării a declanșat cele mai grave prăbușiri bancare de la criza financiară de acum 15 ani.
„Economia globală se află într-un moment critic. Trebuie abordate provocări serioase”, a declarat Agustin Carstens, directorul general al BIS, în raportul anual al organizației, publicat duminică.
„Timpul de a urmări în mod obsesiv creșterea economică pe termen scurt a trecut. Politica monetară trebuie să restabilească acum stabilitatea prețurilor. Politica fiscală trebuie să se consolideze”.
Claudio Borio, șeful unității monetare și economice a BRI, a adăugat că există riscul ca acum să se instaleze o „psihologie inflaționistă”, deși majorările mai mari decât se așteptau în Marea Britanie și Norvegia săptămâna trecută au arătat că băncile centrale fac eforturi în ceea ce privește abordarea problemei.
Totuși, provocările lor sunt unice ținând cont de standardele de după cel de-al Doilea Război Mondial. Este pentru prima dată când, în mare parte din lume, o creștere a inflației coexistă cu vulnerabilități financiare pe scară largă.
Cu cât inflația rămâne mai ridicată, cu atât mai puternică și prelungită ar trebui să fie înăsprirea politicii monetare, se arată în raportul BRI, avertizând că posibilitatea apariției unor probleme suplimentare în sectorul bancar este acum „materială”.
Dacă ratele dobânzilor ajung la nivelul de la mijlocul anilor 1990, povara globală a serviciului datoriei pentru economiile de top ar fi cea mai mare din istorie, a spus Borio.
„Cred că băncile centrale vor controla inflația. Aceasta este treaba lor – să restabilească stabilitatea prețurilor”, a declarat el pentru Reuters. „Întrebarea este care va fi costul”.
BRI cu sediul în Elveția și-a organizat reuniunea anuală în ultimele zile, unde băncile centrale de top au discutat despre turbulențele din ultimele luni.
În martie și aprilie au fost înregistrate eșecuri alr mai multor bănci regionale din SUA, printre care Silicon Valley Bank, după care a urmat salvarea de urgență a Credit Suisse în curtea din spate a BRI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News