Putin, tot mai tentat să folosească arma nucleară. Cum poate fi oprit?
În ciuda nenumăratelor amenințări făcute până acum, după un an și patru luni de război, Kremlinul nu a pus niciuna în practică, dar a creat multiple crize și continuă să apese pedala nucleară prin transferul de focoase în Belarus, dar și prin controlul militar exercitat asupra centralei din apropiere de Zaporojie.
- Faceți un experiment. Încercați, un singur minut, să vă puneți în situația că aveți pe cineva care luptă pe front, în Ucraina.
- Barajul de Nova Kahovka a fost aruncat în aer de forțele Rusiei pentru a bloca un eventual atac al ucrainenilor pe flancul estic, dinspre orașul Herson.
- Serviciile de informații l-au anunțat pe Zelenski că rușii fac pregătiri pentru a repeta acțiunea teroristă și asupra centralei nucleare de la Zaporojie.
- O posibilă explozie nucleară reprezintă gestul unui lider care nu mai are soluții de supraviețuire.
- Se observă o tendință de îndepărtare de Putin, atât din partea lui Xi Jinping, președintele Chinei, cât și din partea lui Narendra Modi, premierul Indiei.
Deși lumea a obosit de la atâtea vești proaste, mii de soldați încă mor pe câmpul de luptă, copiii sunt luați de lângă părinții lor de forțele ruse de ocupație, sunt uciși de bombe, orașe întregi sunt șterse de pe suprafața pământului de atacuri de artilerie, iar inundațiile provocate de Kremlin, prin minarea barajului de la Nova Kahovka, au generat o catastrofă ecologică fără precedent în Europa.
Realitatea a devenit șocantă și apăsătoare ca un film de groază. Ficțiunea nu reușește să țină pasul cu ororile care se desfășoară la câteva sute de kilometri de România.
HERSON. Dinamitarea barajului de către ruși a provocat un dezastru ecologic în partea de sud a Ucrainei – Foto: Hepta.ro
Volodimir Zelenski, în interviul dat pentru BBC, le-a spus celor care susțin Ucraina în lupta pentru eliberare că nu se află în fața unei producții de la Hollywood, cu explozii, atacuri de tancuri, desfășurări de forțe, iar la sfârșitul zilei, băieții buni câștigă.
Acolo, pe câmpul de luptă, mor oameni, în joc fiind „viețile soldaților noștri”, a spus el, sunt familiile lor, neliniștea, emoțiile celor care-i așteaptă acasă.
Aproape și departe de Ucraina
Faceți un experiment. Încercați, un singur minut, să vă puneți în situația că aveți pe cineva care luptă pe front, în Ucraina, că aveți un frate, o soră, un fiu, o fiică, un soț sau soție, un logodnic. Un singur minut gândiți-vă că o persoană dragă trebuie să facă față atacului unui imperiu al răului, iar ura poate să-l spulbere ca pe un fir de praf.
Nu-i așa că e greu? Că, dintr-o dată, grijile de zi cu zi dispar, și realizezi că sunt milioane de oameni într-o situație în care viața atârnă de un fir de păr, iar moartea e la distanță de un glonț?