Consolidările de risc seismic trebuie să fie priorităţi ale primăriilor, finanţare 100% nerambursabilă, a afirmat Cseke Attila
Cseke Attila Foto: Crisan Andreescu
Problematica riscului seismic trebuie să fie o prioritate pentru autorităţile locale, având finanţare nerambursabilă de 100% pentru aceste investiţii, dublă faţă de Japonia, a afirmat senatorul de Bihor Cseke Attila (UDMR), fost ministru al Dezvoltării.
„Vreau să vă spun că Japonia, care poate fi considerată un model în construirea şi consolidarea clădirilor la risc seismic, acordă, la blocuri de locuinţe, în programul statului doar 50% finanţare, restul de 25% acordă UAT-ul şi 25%, locatarii. În 2021, în februarie, printre primele măsuri, a fost aceea că am lucrat foarte rapid la un proiect de lege pe care am reuşit să-l promovăm în Guvern şi apoi în Parlament, devenind Legea 212 din 2022,” a declarat joi, în conferinţă de presă, Cseke.
Aşa se face, a continuat el, că anul trecut în vară, România şi-a schimbat complet legislaţia pe consolidarea de risc seismic, neschimbată de aproape trei decenii şi a creat un program investiţional cu această principală noutate, prin care se acordă 100% finanţare nerambursabilă atât pentru blocuri de locuinţe, cât şi pentru clădiri publice.
Tot pe domeniul consolidare de risc seismic, au fost elaborate, în 2023, două ordonanţe de urgenţă, una pentru şcoli – OUG 7/2023 şi una pentru spitale, OUG 47/2023 (numit Programul ‘Mihail Cantacuzino’).
„Este o abordare complet diferită faţă de ceea ce am avut, drept urmare sunt şi foarte multe proiecte în minister. Sunt deja încheiate contracte de finanţare pentru peste 200 de obiective de consolidare. Dar deşi primele contracte s-au încheiat anul trecut în vară, încă nu s-au decontat. Deci primăriile trebuie să se mişte mai repede. Trebuie şi primăriile să prioritizeze anumite lucrări. Iar consolidarea de risc seismic trebuie să fie un domeniu prioritar,” a spus Cseke.
Fostul ministru al Dezvoltării a mai afirmat că a vorbit foarte mult despre aceste programe de consolidare a clădirilor aflate în risc seismic şi a făcut-o înainte chiar de cutremurele din Turcia, din Gorj şi din Arad.
„Din 2021, au fost mai multe dezbateri pe acest program, l-am promovat, există legea, dar comunităţile locale, respectiv primăriile şi primarii trebuie să fie conştienţi că acum există toate posibilităţile, inclusiv de finanţare 100%, nerambursabil. Nu a fost niciodată aşa ceva, dar trebuie să se profite de aceste condiţii. Nu guvernul de Bucureşti va veni să consolideze clădirea dintr-o localitate, documentaţia trebuie întocmită de autoritatea locală,” a conchis Cseke Attila, potrivit Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News