Comentarii

Baronii legii. De ce e greva magistraților total nepopulară, spre deosebire de cea a profesorilor

În societatea românească sunt puține teme de dezbatere în care să existe o reacție comună. De cele mai multe ori, oamenii sunt divizați în funcție de o serie de criterii, de la interese economice, la valori morale, dar nu e cazul când vine vorba de pensiile speciale ale magistraților. Pe acest subiect, toată lumea e de acord că trebuie să dispară.

  • Într-o scrisoare trimisă Ursulei von der Leyen, președinta Comisiei Europene, mai multe asociații ale magistraților protestează față de o eventuală lege de reformare a sistemului de pensii speciale.
  • Motivația magistraților: dispariția privilegiilor ar duce la dispariția independenței profesionale.
  • Chiar dacă despre subiectul pensiilor speciale se discută de ani de zile, magistrații n-au avut niciodată mesaje convingătoare către societate.
  • O serie de decizii politice, luate de lideri care doreau să cumpere bunăvoința procurorilor și judecătorilor în cazul în care s-ar fi confruntat cu suspiciuni de corupție, au alterat contractul social inițial, transformând magistrații din România într-un fel de baroni ai legii.
  • După nepăsarea generală din jurul grevei, societatea arată că e pregătită să accepte o resetare din temelii a sistemului de justiție.

Mai multe instanțe din România au intrat, la începutul acestei, săptămâni în grevă, încălcând legea, cum explică Ioana Ene Dogioiu în articolul „Când magistrații sfidează legea. Greva după anii concubinajului.

Judecătorii și procurorii, deși nu au dreptul să facă grevă, au decis să inițieze această mișcare de protest numită „amânarea cauzelor” pentru a-și păstra privilegiile.

Dacă greva cadrelor didactice, care a perturbat grav sfârșitul anului școlar, punând în pericol examenele naționale, a fost susținută puternic de opinia publică din România, nu cred că există ceva mai nepopular în țară, astăzi, ca pensiile speciale ale magistraților. 

Vârsta timpurie de încheiere a carierei și faptul că după sfârșitul acesteia, în multe cazuri, magistrații primesc pensii mai mari decât salariul din timpul exercitării profesiei au creat un curent de opinie care dezaprobă privilegiile magistraților.

Șantaj și disperare

La o întâlnire informală a jurnaliștilor cu conducerea Parchetului de pe lângă Curtea Supremă, care a avut loc anul trecut, am întrebat dacă magistrații din România sunt conștienți de faptul că s-au deconectat de societate din cauza de pensiilor speciale?

Din păcate, nu am primit răspuns, senzația fiind că, pentru prima dată, în interiorul instituției se punea problema dintr-o astfel de perspectivă.

Într-o scrisoare trimisă Ursulei von der Leyen, președinta Comisiei Europene, mai multe asociații ale magistraților protestează față de o eventuală lege de reformare a sistemului de pensii speciale din România.

COMISIA EUROPEANĂ. Asociațiile judecătorilor și procurorilor din România i-au scris Ursulei von der Leyen, președinta Comisie Europene, să se plângă de faptul că Parlamentul României vrea, printr-o lege, să le taie din privilegii – Foto: Hepta.ro

„Această așa-zisă subminează total independența și funcționalitatea sistemului judiciar.

 » Citește în continuare articolul

Related Articles

Back to top button