Ministerul Energiei, prea concentrat pe „logica administratorului de stat”. Daniela Dărăban, ACUE, cere o schimbare şi anunţă prioritatea numărul 1
Daniela Daraban Foto: Crișan Andreescu
Daniela Dărăban, director executiv al Federației Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie (ACUE), a fost invitatul săptămânii la emisiunea Totul despre Bani.
Întrebată dacă se aşteaptă la o schimbare de strategie la Ministerul Energiei odată cu rotativa guvernamentală, Daniela Dărăban a spus că „eu întotdeauna sper în schimbare. În ideea în care sper ca acolo unde lucrurile pot fi făcute mai bine, un anumit context, o persoană sau un grup de oameni pot aduce această schimbare. Şi sunt multe lucruri pe care le putem face mai bine. Cred că în Ministerul Energiei ce lipseşte foarte mult este această aplecare spre politici.
Ministerul Energiei, din punctul meu de vedere, trebuie să iasă din logica administratorului de stat, şi să se îndrepte spre politici. Ministerul Energiei trebuie să asigure politici corecte, funcţionale, egale, pentru toţi jucătorii din piaţă, indiferent că au sau nu acţionariat de stat.
Din nefericire, în ultimii ani, din punctul meu de vedere, în Ministerul Energiei s-a acordat foarte multă atenţie rolului de administrator de companii. Eu chiar cred că, la o analiză mai detaliată, poate fi şi un potenţial conflict de interese, pentru că nu poţi fi şi administrator şi decident de politici în acelaşi timp”.
Ce priorităţi ar trebui să aibă ministrul Energiei
Odată cu rotativa guvernamentală, ministerul Energiei a fost preluat de liberalul Sebastian Burduja, fost la Digitalizare în Guvernul Ciucă. Iată care sunt priorităţile pe care ar trebui să le aibă acesta în mandatul său, în opinia Danielei Dărăban.
„Cred că tranziţia energetică nu mai este un lucru pe care trebuie să stăm să îl dezbatem. M-am uitat pe sondaje foarte mult. Noi uităm că, până la urmă, în energie, ce decidem azi, decidem pentru generaţiile următoare. Trebuie să ne uităm la aşteptările cetăţenilor. Nu mai vorbim de chestiuni impuse de la Bruxelles, ci de aşteptările românilor. Se doreşte tranziţia, se doreşte repede, se doreşte trecerea spre surse de energie verzi, se înţelege nevoia unei etapizări, ca să ajungi acolo cât mai eficient posibil, dar aş vrea să cred că tranziţia energetică este ceva ce ne asumăm nu doar pe hârtie, ci la nivel de societate. Trebuie să o integrăm”, a mai declarat Daniela Dărăban.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News