Comentarii

Diplomația românească, atinsă de săgeata Rusiei

Incidentul din Kenya explică, parțial, eșecurile pe bandă rulantă înregistrate de țara noastră în materie de politică externă de la momentul invadării Ucrainei. Lipsa resurselor financiare, oameni nepregătiți, aduși în Ministerul de Externe pe baza delegărilor, și incapacitatea conducerii politice de a reforma sistemul diplomatic au făcut să ratăm aderarea la Schengen, să cădem în capcana dezbaterii despre canalul Bâstroe și să pierdem inițiativa în politica regională deși, inițial, România a contribuit semnificativ la supraviețuirea Ucrainei în fața asaltului Rusiei.

  • Putin, pe urmele discursurilor lui Ceaușescu: Susținem în mod consecvent consolidarea relațiilor de prietenie… cu statele africane bazate pe principiile egalității, respectului reciproc și cel al neintervenției în afacerile interne.
  • Deși au avut la dispoziție o perioadă de cel puțin 30 de zile pentru a rezolva situația creată în Kenya, după presupusele declarații rasiste ale ambasadorului român, reprezentanții Ministerului de Externe nu au reușit să îndepărteze pericolul.
  • Surse: Printr-o serie de negocieri, întâlniri și scrisori de scuze, incidentul fusese închis la sfârșitul lunii mai.
  • Scandalul a devenit public în data de 8 iunie, atunci când domnul Macharia Kamau, un diplomat kenyan, a postat un mesaj pe Twitter.
  • Expert: Rusia folosește raporturile internaționale într-un mod cinic pentru a-și atinge obiectivele cu orice preț.

Șapte lideri din Africa au făcut un turneu diplomatic la Kiev și Moscova pentru a încerca să promoveze un plan de pace între Rusia și Ucraina.

Turneul s-a bucurat de atenția publicului, dar influența delegației, condusă de Cyril Ramaphosa, președintele Africii de Sud, un susținător al lui Putin, a avut un impact redus din punct de vedere politic.

Totuși, evenimentul a reprezentat o oportunitate pentru președintele rus, oferită de aliații săi de pe continentul african, să arate că diplomația Kremlinului încă funcționează, iar Moscova nu și-a pierdut influența globală.

„Susținem în mod consecvent consolidarea, în continuare, a relațiilor de prietenie tradiționale cu statele africane și cu principala asociație regională – Uniunea Africană – bazate pe principiile egalității, respectului reciproc și cel al neintervenției în afacerile interne”, a declarat Vladimir Putin la reuniunea care a avut loc la Kremlin, la sfârșitul săptămânii. 

Indirect, România a fost folosită de diplomația rusă pentru a transmite un mesaj dur, anti-occidental către lume, de la Moscova, cu câteva zile înainte de sosirea liderilor din Africa.

KREMLIN. Vladimir Putin, alături de Cyril Ramaphosa, președintele Africii de Sud, un susținător al politicii agresive a Rusiei, aflat în vizită la Moscova – Foto: Kremlin.ru

Mai exact, într-o conferință de presă organizată de Ministerul de Externe din Rusia, purtătoarea de cuvânt Maria Zaharova a folosit incidentul cu ambasadorul român din Kenya, acuzat de declarații rasiste, pentru a susține că țara noastră și aliații săi occidentali promovează fascismul, segregaționismul și colonialismul.

Șase săptămâni în care Ministerul de Externe n-a reușit să rezolve criza din Kenya

Conform unei investigații publicate de spotmedia.ro,

 » Citește în continuare articolul

Related Articles

Back to top button