Politica

Incursiune în istoria forturilor ilfovene. Stefan Rădulescu (CJ Ilfov): Fortul 13, o parte neagră a istoriei

Povestea celor 18 forturi din Centura de Fortificații care înconjura Bucureștiul odinioară a fost expusă în cadrul unui eveniment organizat la Căminul Cultural Măgurele. Evenimentul a fost inițiat de Tineretul Național Liberal Ilfov.

Povestea celor 18 forturi din Centura de Fortificații care înconjura Bucureștiul odinioară a fost expusă în cadrul unui eveniment organizat la Căminul Cultural Măgurele. Evenimentul a fost inițiat de Tineretul Național Liberal Ilfov.

Zeci de tineri au putut afla detalii despre forturile care au protejat Bucureștiul în vremea regelui Carol I, precum și despre ororile comunismului, abuzurile care au fost făcute și experiențele traumatizante, într-o incursiune în trecut.

,,Am rememorat o parte neagră a istoriei României. Partidul Național Liberal consideră că tinerii și generațiile care vin din urmă ar trebui să cunoască istoria recentă a României. Ar trebui să aibă o imagine cât mai clară a tot ce s-a întâmplat în perioada dinainte de decembrie 1989. Este important, dacă ne dorim ca greșelile trecutului să nu se mai repete.”, a transmis Ștefan Rădulescu, vicepreședinte al Consiliului Județean Ilfov. 

Evenimentul a debutat cu o întâlnire la Casa de Cultură de la Măgurele, unde aproximativ 150 de tineri liberali au vizionat un film documentar despre istoria Fortului 13 de la Jilava, în care au fost expuse experiențele trăite de deținuții politici din perioada comunistă. Tinerii au putut afla ce a însemnat persecuția din motive politice, direct de la o fostă deținută de la Fortul 13, Moica Niculina, care și-a petrecut adolescența în această închisoare. Tinerii liberali au avut o mulțime de întrebări despre acea perioadă.

Ulterior, participanții la eveniment au vizitat Fortul 13 de la Jilava.

În vremea regelui Carol I, în jurul Bucureștiului au fost construite 18 forturi, cu scopul de a proteja Capitala în cazul unor atacuri. Fortul cu numărul 13, de la Jilava, a fost locația folosită de comuniști pentru a ține prizonieri deținuții politici ai vremii. Sute de oameni și-au găsit sfârșitul aici.

Printre cei considerați ,,dușmani ai regimului” și încarcerați la Fortul 13 s-a aflat și fostul președinte al PNL Mircea Ionescu-Quintus.

Având o puternică și bogată componentă istorică, cele 18 forturi aflate în Regiunea Metropolitană București-Ilfov au un potențial ridicat de patrimoniu cultural și pentru a fi incluse ca destinații turistice. Consiliul Județean Ilfov, prin Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Ilfov, susține promovarea Fortului 13 Jilava, alături de celelalte obiective turistice, culturale și monumente istorice din județul Ilfov.

  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

 » Citește în continuare articolul

Related Articles

Back to top button