Cum a ajuns România să importe atât de multe alimente? Mugur Isărescu (BNR) cere măsuri de echilibrare a ofertei interne cu cererea
Inquam Photos / George Călin
Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, cere factorilor de decizie să ia măsuri de echilibrare a ofertei interne cu cererea internă, în contextul cantității mari de importuri din România.
„Proiectăm mai întâi ce se întâmplă, de exemplu, în agricultură, în industria cutare, în energia verde, că tot vorbim toţi de energie. Apoi să asociem imaginile, rezultatele cercetării şi să aproximăm ce va fi întregul. Adică, pornim de la un model, aşa, pe care ni-l închipuim, pornind de la bucăţele şi construim întregul. Cumva, reactiv, am da o mână de ajutor eforturilor oficiale de a moderniza adecvat cerinţelor populaţiei sectoare ale economiei pentru a fi mai relevante pe pieţe, chiar reziliente, în condiţii de concurenţă acerbă în unele cazuri, cum ar fi piaţa alimentelor. Şi eu am această procupare, cum a ajuns România să importe atât de multe alimente”, a declarat Mugur Isărescu, pentru Radio România Actualități.
Noul premier, Marcel Ciolacu, a subliniat, la rândul lui, nevoia unei economii în care „să producem mai mult”.
„În plan economic, cred cu tărie că trebuie să schimbăm perspectiva. Trebuie să începem să producem mai mult și mai bine AICI, la noi acasă, cu bani europeni.
Patriotismul economic va transforma economia dintr-o economie bazată pe consum din import într-o economie bazată pe producție. Vom avea o creștere economică sănătoasă, vom crea locuri de muncă și vom crește exporturile.
Avem 250 de miliarde de lei pregătiți pentru investiții în următorii doi ani. Bani cu care vrem să sprijinim toate companiile care produc în România. În plus, în perioada următoare, fondurile europene trebuie să fie motorul acestei economii.
Vă propun și două industrii strategice în care România își va concentra eforturile în următorii doi ani. Industria alimentară și sectorul materialelor de construcții vor beneficia de cele mai ample scheme de stimulare a producției din istorie”, a declarat Marcel Ciolacu, înainte de votul din Parlament, de joi.
Preşedintele PSD subliniază că „aceasta este singura cale structurală de a atinge cele trei mari obiective ale guvernării:
1. creştere economică prin producţie şi investiţii în România;
2. stoparea creşterii preţurilor şi refacerea puterii de cumpărare;
3. crearea de locuri de muncă mai multe şi mai bine plătite”.
„Am promis că vom trece de la economia bazată pe consum de bunuri din import la economia bazată pe producţie aici, în România. În 2023 şi 2024 vom întoarce în economie şi pentru populaţie 8-10% din PIB, de 5 ori mai mult decât în timpul guvernărilor anterioare”, mai afirmă Marcel Ciolacu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
Citește articolele cu aceleași etichete:
bnr
importuri
mugur isarescu