Cum votează diaspora?
Două treimi din cetăţenii turci din Germania au votat în favoarea lui Erdogan, în timp ce expaţii americani din Germania sunt mai liberali decât media conaţionalilor din SUA. Cum se explică aceste preferinţe diferite?
După scrutinul prezidenţial din Turcia, alegătorii de origine turcă din Germania au ajuns în atenţia opiniei publice. În timp ce preşedintele în funcţie Recep Tayyip Erdogan s-a impus cu o majoritate relativ firavă (52 faţă de 48%) în faţa reprezentantului opoziţiei, Kemal Kilicdaroglu, la scrutinul din 28 mai, în Germania, două treimi din totalul alegătorilor turci care şi-au exprimat opţiunea l-au ales pe autocratul şef de la Ankara. Aceasta cu toate că simpatizanţii lui din Germania se bucură de libertăţi la care conaţionalii din Turcia pot doar să viseze. Şi la alegerile din 2018 situaţia a fost asemănătoare.
Cum se explică discrepanţa dintre electoratul din Germania şi cel din ţara de origine? Un răspuns parţial ar putea fi faptul că cetăţenii turci care au venit în anii ’60 în Germania provin din Anatolia, o zonă rurală-conservatoare. Yunus Ulusoy de la Centrul pentru Studii privind Turcia, din cadrul Universităţii Duisburg-Essen, declara recent pentru DW că valorile religioase-conservatoare ale acestor oameni „s-au conservat şi mai mult în diaspora”.
Pentru Ulusoy există însă motive şi în ceea ce se întâmplă în Germania: „politicienii au încă probleme, după 60 de ani, să îi recunoască clar pe aceşti oameni”. Erdogan, în schimb, i-a recunoscut pe toţi, indiferent de cetăţenia lor.
Foarte puţini alegători pro Trump printre expaţii din SUA
Cu totul alta este situaţia americanilor care trăiesc în Germania. Revista de limbă engleză „Exberliner” („Ex” de la expat) a avut mari dificultăţi să-i identifice pe suţinătorii declaraţi ai lui Trump din Germania, la alegerile din 2016 şi 2020. Eforturile de găsire a „extrem de rarei specii berlineze, mai exact a republicanilor americani” s-au dovedit a fi „deşarte”.
Organizaţia „Democrats Abroad” (Democraţii din Străinătate – DA) este centrul pentru simpatizanţii preşedintelui Joe Biden din afara graniţelor SUA. Purtătoarea de cuvânt a organizaţiei din Berlin este Pegi Jones. Ea explică tendinţa spre stânga şi democraţi prin prisma nivelului de educaţie: „mulţi expaţi americani au absolvit studii superioare sau sunt studenţi”, scrie ea în răspusul oferit DW. Statisticile confirmă această ipoteză, după cele mai recente alegeri prezidenţiale din SUA. Potrivit acestora, mai ales tinerii şi intelectualii l-au votat pe democratul Joe Biden.
Jones mai identifică un motiv: „cei mai mulţi americani sunt mai degrabă orientaţi spre stânga, prin prisma a ceea ce trăiesc în ţara de adopţie (cel puţin în Europa) – asigurări medicale, reguli stricte privind regimul armelor, drepturi puternice pentru comunităţile LGBTQ+ etc.” Alegerea lui Donald Trump a făcut ca „tot mai mulţi să înţeleagă ce miză este în joc”.
DW a solicitat o poziţie şi din partea Organizaţiei Republicanilor din Străinătate, dar nu a primit nicio reacţie.
Participare redusă a disaporei la vot
Există un studiu internaţional în care s-au analizat opţiunile de vot ale diferitelor grupuri de migranţi raportate la preferinţele alegătorilor din ţara de origine.