Sustenabilitatea în industrie, crucială pentru economie. Florin Spătaru, ministrul Economiei: Unele companii ar putea deveni din ce în ce mai puţin competitive
Ministrul Economiei, Florin Spătaru, avertizează că industria României trebuie să facă paşi importanţi spre decarbonare şi sustenabilitate, pentru a nu fi lăsată în urmă pe plan internaţional.
„Sunt zilele acestea la OECD şi discutăm despre modalitatea în care România face pasul spre grupul ţărilor care respectă principiile sustenabile. Ministerul Economiei, de la începutul mandatului meu, şi-a propus dezvoltarea industrială, reindustrializarea României. Reindustrializarea are ca obiective principale decarbonarea, utilizarea noilor tehnologii şi utilizarea surselor energetice alternative. De aceea, ne-am implicat în mod activ în strategia pe hidrogen, iniţiată de Ministerul Energiei în colaborare cu Ministerul Economiei şi am început să discutăm cu marii producători despre noile procese tehnologice.
Am aprobat în Guvern un memorandum care vine să sprijine marii consumatori energetici, atât din perspectiva costurilor suplimentare din 2022 şi acoperirea acestor diferenţe de costuri din fonduri naţionale sau europene, dar de asemenea şi să susţină consumatorii energointensivi în încercarea lor de a realiza saltul tehnologic. Schema de ajutor de stat pentru decarbonare, utilizarea hidrogenului în procesele industriale şi automatizarea proceselor tehnologice sunt printre măsurile de susţinere.
Europa anilor 2030-2040 va duce către utilizarea unor materii prime care sunt produse cu un conţinut minim de carbon, iar marile companii au anunţat deja că vor, pe întregul lanţ de valori, să achiziţioneze bunuri şi servicii care să utilizeze aceste principii de decarbonare. Dacă România, pol industrial pe care ni-l dorim în perioada următoare, nu face acest pas, cu ajutorul statului, cu ajutorul ministerului Economiei în implementarea unor astfel de soluţii, am putea ajunge în situaţia în care o parte din companiile sau activităţile economice cu impact semnificativ în PIB să îşi reducă impactul şi să devină din ce în ce mai puţin competitive pe piaţa unică europeană”, a declarat Florin Spătaru, ministrul Economiei, în cadrul Conferinţei Sustenabilităţii în Galaţi, Brăila şi Buzău.
„Asociația pentru Combustibili Sustenabili (ACS), împreună cu Linde Gas România, Masterbuild, Universitatea Danubius Galați, Liberty organizează o nouă Conferință a Sustenabilității pentru a coagula interesul comun al mediului de afaceri și administrației publice, în vederea dezvoltării conceptului de Hydrogen Valley. În contextul în care întreaga economie continentală se dezvoltă în jurul hidrogenului ca și componentă critică în alimentarea industriilor și transporturilor, ACS inventariază aliniamentul strategic al mediului public, cât și privat, pentru a studia prin prisma academică nevoile regiunilor de interes strategic pentru a contribui dinamic la economia națională, conform cu cerințele și rigorile partenerilor economici.
ACS a identificat regiunea Galați, Brăila, Buzău drept regiune de interes critic pentru o strategie consolidată a Economiei Naționale Sustenabile, pornind de la Linde Gas România și producția hidrogenului curat prin electroliză în complexul Liberty și mergând până la utilizarea acestuia în producția oțelului verde. Regiunea dă dovadă de pionierat în industrii sustenabile, motiv pentru care vom exploata infrastructura deja generată de mediul de afaceri pentru a propune autorităților publice, locale și centrale, dezvoltarea infrastructurii necesare pentru a stimula creșterea regiunii prin atragerea altor investiții conexe.Prin producția hidrogenului curat în context industrial, se dezvoltă premisa utilizării acestui gaz în transporturi sustenabile.