Operele de artă din Ucraina sunt „protejate” de război la Muzeul Luvru din Paris
Muzeul Luvru din Paris găzduieşte 16 opere de artă din Ucraina, printre care se numără icoane bizantine preţioase din Kiev, pentru a le proteja de război, transmite miercuri AFP care o citează pe preşedinta instituţiei.
„De la începutul războiului, ca şi în cazul altor instituţii muzeale importante, preocuparea noastră a fost să vedem cum îi putem sprijini pe colegii noştri ucraineni. În toamnă, în faţa intensităţii conflictului, am decis asupra acestei salvări”, a declarat preşedinta Muzeului Luvru, Laurence des Cars, pentru AFP, confirmând o informaţie publicată de cotidianul francez Le Monde, potrivit Agerpres.
Printre aceste lucrări, a căror evacuare a fost „pilotată” de cel mai mare muzeu din lume se numără cinci icoane bizantine de la Muzeul Naţional de Artă Bohdan şi Varvara Hanenko din Kiev. Ele vor fi expuse publicului în perioada 14 iunie – 6 noiembrie, a precizat des Cars.
„Este un lucru mărunt într-un ocean de tristeţe şi dezolare, dar reprezintă un simbol”, a adăugat ea, „conştientă de importanţa salvării acestui patrimoniu milenar din inima Europei şi de necesitatea de a-l transmite mai departe”.
Alte unsprezece lucrări, „dintre cele mai emblematice şi fragile” ale muzeului ucrainean, selectate în vederea unei colaborări ştiinţifice pentru restaurarea lucrărilor de la Luvru, vor fi adăpostite în depozitul muzeului, a detaliat instituţia.
În octombrie, Laurence des Cars a primit o delegaţie ucraineană formată din reprezentanţi ai muzeului, printre care directoarea muzeului Hanenko, într-un moment în care UNESCO identificase 240 de situri avariate de război. Inventarul ministerului ucrainean al Culturii a recenzat 468 de situri culturale avariate, degradate sau distruse, printre ele numărându-se 35 de muzee.
O rachetă a căzut la începutul lunii octombrie lângă Muzeul Hanenko, provocând spargerea ferestrelor. Cu excepţia picturilor mari, majoritatea operelor de artă au fost „mutate în depozit, unde sunt supuse variaţiilor de temperatură şi întreruperilor de curent, care îi îngrijorează pe omologii noştri”, a spus des Cars.
Operaţiunea de salvare a celor 16 lucrări selectate, susţinută financiar de Alianţa Internaţională pentru Protecţia Patrimoniului în Zonele de Conflict, a fost înregistrată oficial în cadrul unei vizite în Ucraina a ministrului francez al Culturii, Rima Abdul Malak, în februarie, iar lucrările au fost escortate de armată prin Polonia şi Germania, la începutul lunii mai.
Intitulată „La originile imaginii sacre”, expoziţia de icoane bizantine prefigurează inaugurarea în 2027 a unui nou departament dedicat artei bizantine şi creştinismului răsăritan.
Informaţiile publicate pe site-ul ZCJ.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 120 de caractere, cu citarea sursei