Politica

Aderarea României la Schengen. Vlad Gheorghe: Cea mai pesimistă variantă este să rămânem în situaţia de acum până în 2024

Vlad Gheorghe. Sursă foto: Facebook Vlad Gheorghe

Cea mai pesimistă variantă în privinţa aderării la spaţiul Schengen este să nu existe un vot favorabil până la sfârşitul preşedinţiei spaniole a Consiliului UE, iar România să rămână în situaţia de acum până în 2024, an electoral la nivel european şi în multe state membre, inclusiv în ţara noastră, a spus eurodeputatul Vlad Gheorghe, miercuri, pentru Agerpres.

Vlad Gheorghe, eurodeputat USR din grupul Renew Europe, spune că românii nu trebuie să aibă niciun fel de aşteptări de la ultimul Consiliu Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) din preşedinţia suedeză a UE, care începe joi la Luxemburg.

„De altfel, am şi avertizat anul trecut că în timpul preşedinţiei suedeze nu ne puteam aştepta să avem un nou vot pentru intrarea României şi Bulgariei în Schengen, preşedinţia spaniolă fiind mult mai favorabilă ţării noastre atât la nivel de relaţii bilaterale, cât şi al timpilor procedurali, pe calendar”, a declarat Vlad Gheorghe. Eurodeputatul din grupul Renew Europe spune că un vot favorabil în cadrul preşedinţiei spaniole a Consiliului UE este „cel mai bun” scenariu posibil pentru România, în condiţiile în care aderarea ar avea loc efectiv de la 1 ianuarie 2024.

„Cea mai pesimistă variantă este să nu existe acest vot până la finalul preşedinţiei spaniole şi să rămânem în situaţia de acum până în 2024, an electoral la nivel european şi în multe state membre, inclusiv România. Deci discuţia s-ar relua din 2025, atenţie, cu o majoritate schimbată în Parlamentul European, cu noi partide şi coaliţii la guvernare în România şi alte state favorabile aderării în acest moment”, a spus eurodeputatul din grupul Renew Europe.

Vlad Gheorghe a avertizat că nu trebuie ignorat faptul că migraţia, „această falsă problemă ridicată de Austria lui (Karl) Nehammer în dreptul României, va fi o importantă temă electorală, iar după cum arată acum sondajele, există riscul ca în balanţa de putere la nivel european şi nu numai, partidele anti-UE şi extremismul să încline mult peste ce vedem acum”.

El spune că vina pentru situaţia în care se află acum țara noastră, din punctul de vedere al amânării aderării la Schengen, aparţine şi guvernului României, după ce în a 2-a parte a anului 2022 s-au făcut mulţi paşi în acest sens.

„Comisia, Parlamentul European şi Consiliul, cât şi preşedinţia cehă au fost mereu în favoarea extinderii spaţiului unic european cu România, Bulgaria şi Croaţia. Este de înţeles, este interesul comun, mai ales în condiţiile războiului din Ucraina.

Pe de altă parte, să revedem declaraţiile ministrului Lucian Bode, care pe 8 decembrie 2022, când deja era clar că nu vom intra în Schengen, spunea plin de emfază: ‘Lucrurile pot evolua într-o direcţie sau alta’. Uitându-ne la activitatea asiduă a ministrului Bode şi a colegilor săi din guvernul PSD-PNL-UDMR pentru aderarea la spaţiul Schengen a României după eşecul de anul trecut, da, afirmaţia se susţine, fiind în ton cu efortul depus de guvernanţi –

 » Citește în continuare articolul

Related Articles

Back to top button