Politica

Aderarea României la Schengen, în afara agendei ultimului Consiliu JAI sub președinția Suediei. Victor Negrescu: România trebuie să se asigure de asta pentru viitoarele 12 luni!

Ultimul Consiliu de Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) al preşedinţiei suedeze a blocului comunitar începe joi la Luxemburg. Este o reuniune care nu are pe agendă aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen, însă care va prilejui discutarea situaţiei generale a zonei libere de circulaţie şi stabilirea priorităţilor sale pentru următoarele 12 luni. 

Eurodeputatul Victor Negrescu a subliniat importanța pentru România de a se asigura că printre priorităţile asumate de Consiliul UE pentru viitoarele 12 luni se află şi aderarea ei la spaţiul Schengen, pentru că numai astfel va avea garanţia rediscutării acestei teme în următorul an şi a menţinerii ei în prim-planul agendei europene.

‘Din nefericire, în ultimele luni preşedinţia suedeză nu a oferit o perspectivă clară privind aderarea ţării noastre la spaţiul Schengen. În momentul de faţă nu avem un consens şi nu avem o schimbare a poziţiei Austriei vizavi de aderarea României la zona de liberă circulaţie’, a declarat Negrescu, telefonic, pentru Agerpres, de la Bruxelles.

Victor Negrescu a precizat însă că punctul de pe ordinea de zi care face referire la situaţia generală a spaţiului Schengen, la care se va discuta raportul Comisiei Europene (CE) din acest an pe această temă, în care se menţionează printre altele şi necesitatea extinderii zonei de liberă circulaţie cu România şi Bulgaria, este unul important.

‘Doar aşa putem avea garanţia rediscutării acestui subiect în următoarele 12 luni’

‘Ulterior se va discuta şi despre priorităţile pentru spaţiul Schengen pentru următoarele 12 luni şi cum se vor monitoriza mecanismele de funcţionare ale spaţiului Schengen, şi ar fi important pentru România să se asigure că printre priorităţile asumate de Consiliu se află şi extinderea spaţiului Schengen şi intrarea României în zona de liberă circulaţie. Doar aşa putem avea garanţia rediscutării acestui subiect în următoarele 12 luni şi menţinerea temei sus pe agenda europeană’, a spus eurodeputatul PSD, care este şi vicepreşedinte al Partidului Socialiştilor Europeni (PES).

În ceea ce priveşte scenariile existente în prezent privind aderarea României la Schengen, el susţine că vede în prezent trei, dintre care nici cel mai optimist nu mai sună la fel de bine ca acum câteva luni.

‘Varianta optimistă este ca Spania, care va deţine preşedinţia Consiliului UE în a 2-a parte a anului, să reuşească să genereze un consens pe această tematică şi să avem un vot pozitiv în cadrul reuniunilor care au loc până la finalul anului. Dar aici avem următoarea problemă – alegerile anticipate din Spania’, a spus Victor Negrescu, referindu-se la scrutinul convocat de Pedro Sanchez pe 23 iulie, în prima lună a viitoarei preşedinţii spaniole.

‘Guvernul care şi-a dat demisia era un susţinător explicit al aderării României la spaţiul Schengen, având deja contacte la cel mai înalt nivel cu partea austriacă în a încerca să genereze un consens’, a adăugat Negrescu.

Al 2-lea scenariu posibil este ca subiectul să nu fie discutat până la alegerile europene din 2024, ci doar ulterior desemnării viitoarei Comisii Europene, respectiv ‘să avem această temă pe care eventual România o poate impune următoarei formule de conducere europene’,

 » Citește în continuare articolul

Related Articles

Back to top button