Lipsă de comunicare la Guvern? Cum poate băga în faliment universitățile mărirea salariilor profesorilor. Bulai: Șmecherie românescă / video
Sociologul și profesorul Alfred Bulai a fost invitat la emisiunea „Nod în papură”, de pe DC NEWS si DC NEWS TV, unde, împreună cu jurnalistul Val Vâlcu, a vorbit despre creșterea salariilor profesorilor universitari.
„Doamna ministru (n.r. – Ligia Deca) a spus că această creștere se aplică în întreg sistemul de educație. Cred că se referă la sistemul preuniversitar pentru că dacă urcă până la rector, universitățile nu vor avea bani de salarii.”, a spus Val Vâlcu.
„Asta e altă șmecherie care se întâmplă în România. Universitățile nu sunt plătite ca în mediul preuniversitar, ele sunt plătite în funcție de numărul de studenți, deci sumele de bani sunt fixe. Orice mărire e pe banii universității, nu se dau bani.”, a spus Alfred Bulai.
„E o problemă de comunicare sau așa scrie în ordonanță? Deja a început să fiarbă mediul universitar pentru că unii se așteaptă să le crească și lor salariile.”, a spus Val Vâlcu.
„În mediul universitar nu trebuie să crești salariile, ci finanțarea pe student, adică cum se finanțează de fapt și alte sume care pot fi date. O universitate cum e Universitatea București, care e un mamut, îți dai seama ce înseamnă în buget dacă crește doar cu 10%. Atenție! Sunt și sume mari pentru că sunt profesori cu vechime care contează la salarizare. Din acest punct de vedere, da, s-ar putea să creeze o problemă în sistem.”, a spus Alfred Bulai.
„Oricum a creat un orizont de așteptare această frază. Nu mai știu exact cum a spus, dar se înțelegea că e pentru toată lumea, de la educatoare la rector.”, a spus Val Vâlcu.
„Poate că nici nu știe cum funcționează, deci nu mă mir. Lumea are impresia că e aceeași chestie ca la învățământul preuniversitar. Nu. Universitățile au autonomie, ele sunt finanțate altfel. Problema e că dacă vrea să facă, poate. Mărește cu echivalent prețul pe care l-ar da statul pentru fiecare student. Anumite facultăți au specializări 1, altele, pentru că sunt mai costisitoare, au un coeficient mai mare. Există o finanțare după niște reguli, există un consiliu al finanțării universitare, sunt niște structuri care se ocupă.
N-au decât să crească și aici, deși, din punctul meu de vedere, ideea de a da la toți la fel e o prostie, nu faci decât să crești polarizarea. În sistemul universitar nu sunt probleme de genul celor din preuniversitar, dar există multe alte cercetări, proiecte și altele în spațiul universitar și evident sunt alte surse de venit. De asemenea unii lucrează și în alte zone și atunci nu mai e o problemă. Dar un asistent dacă nu are proiecte e vai de capul lui.”, a spus Alfred Bulai.
Vezi mai multe aici:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News