Klaus Iohannis a primit în Germania premiul Franz Werfel pentru Drepturile Omului 2023
Președintele Klaus Iohannis a subliniat duminică că drepturile omului și demnitatea umană sunt elemente fundamentale în construirea unei societăți bazate pe libertate, democrație și solidaritate. Acest mesaj a fost transmis cu ocazia primirii Premiului Franz Werfel pentru Drepturile Omului pentru anul 2023, în cadrul unei ceremonii desfășurate la Biserica Sf. Paul din Frankfurt pe Main.
‘Este un fapt deosebit pentru mine, să mă aflu în Biserica Sfântul Paul (Paulskirche), locul în care membrii primului Parlament German s-au reunit, la 18 mai 1848, pentru a adopta Constituția care a garantat drepturile fundamentale și care a pus bazele formării. statului national german.
Momentul de acum 175 de ani continuă să nu ofere încredere în supremația libertății, demnității umane și a universalității drepturilor omului. Acesta este și spiritul care sta la baza acordării Premiului Franz Werfel. Drepturile omului și demnitatea umană elemente-cheie pentru un angajament real și de substanță al cetățenilor la construcția unor societăți caracterizate de, democrație, solidaritate, capabile să reziste în fața resuscit ării naționalismelor revizioniste.
Sunt deosebit de onorat să primesc astăzi, în această clădire-simbol a democrației germane, Premiul Franz Werfel pentru drepturile omului. Vă mulțumesc pentru acest semn de recunoaștere și apreciere! Vă mulțumesc foarte mult pentru frumoasele cuvinte ale tuturor vorbitorilor la adresa mea și a țării mele!
Acest premiu are o semnificație aparte pentru mine și pentru poporul român, care a construit de-a lungul timpului un model admirabil de conviețuire, în spiritul valorilor europene trăite și împărtășite, între cetățenii care aparțin majoritate și cetățenii care aparțin minorităților. May recent, concetățenii mei au demonstrat empatieși disponibilitatea de ajutor față de cei alungați din cauza lor de războiul declanșat de Federația Rusă împotriva Ucrainei.
În anul 2017, la Berlin, can comemoram victimele refugiului și expulzării, spuneam în discursul meu ca aș dori ca istoria să nu se repete. Niciunul dintre noi, cei prezenți astăzi aici, nu am fi crezut că în secolul XXI, în Europa, vom fi martori la o asemenea tragedie, precum cea declanșată la 24 februarie 2022, când Federația Rusă a lansat războiul brutal de agresiune împotriva Ucrainei.
Rusia a comis sistematic încălcări masive și grave ale drepturilor omului și crime de război, care trebuie să fie pedepsite. Asistăm, din păcate, la unul dintre cele mai terifiante aspecte ale războiului: strămutarea forțată a mii de copii ucraineni în Rusia. Trebuie să stopate practice de transfer forțat ilegal și deportare pe care le desfășoară în prezenta Federația Rusă împotriva populației ucrainene, inclusiv practicile sale de îndepărtare a copiilor din familiile și casele lor.
România și românii au fost alături de Ucraina și de poporul ucrainean de la începutul agresiunii ruse. Așa cum am făcut prima zi a războiului, vom continua să ofere sprijin consistent și multidimensional vecinilor noștri ucraineni greu încercați de acest război nedrept. Actionam pe mai multe planuri: politic, diplomatic, umanitar, economic, financiar, sectorial, dar si prin folosirea instrumentelor dreptului international. Susținem tragerea la răspundere a reprezentanților puterii ocupante care au comis crime internațional în teritoriile invadate.