Propunerea care ar schimba radical sistemul de pensii din România. Cezar Osiceanu: Să vedem cine ar putea fi împotrivă. Avantajul e că toată lumea va munci la alb, nu la negru
Cezar Osiceanu vine cu o propunere care ar schimba radical sistemul de pensii din România.
„Întrucât:
– din calculul sumelor totale vărsate de către contribuabil statului, pentru CAS este o valoare identificabilă ușor pentru fiecare;
– valoarea pe care o primește înapoi prin pensie fiecare contribuabil este sub 30% din suma vărsată;
– raportul contribuție plătită/pensie primită este net în defavoarea contribuabilului;
– pensia este și impozitată, deși este ilegală această acțiune a statului;
– nu este aplicată indexarea cu inflația a pensiei;
– sumele vărsate ar trebui să fie purtătoare de dobândă, mai ales dacă pensia este impozitată fiind considerată venit;
– statul păstrează sumele rămase după decesul contribuabilului, indiferent dacă acesta a decedat înainte sau după ieșirea la pensie;
– nu există nici o prevedere înscrisă în formele legale prin care se impune de către stat contribuabilului posibilitatea de a negocia și semna un acord între părți cu privire la cele de mai sus. Teoretic, dpdv juridic este un acord între părți și atunci ar trebui să i se aplice toate prevederile legale cu privire la acesta.
Propunem
1. Instituirea unui sistem de evidență a vărsămintelor totale a fiecărui cetățean pentru fondul de pensii.
2. În cazul decesului înainte de ieșirea la pensie a contribuabilului, suma totală achitată de acesta să fie distribuită în conturile de calcul a pensiei individuale ale tuturor moștenitorilor săi legali conform părților stabilite prin lege. În cazul lipsei moștenitorilor legali, să se aplice legislația în domeniu.
3. În cazul decesului după ieșirea la pensie a contribuabilului și neconsumarea fondului cu care a contribuit la pensia sa, suma rămasă să fie distribuită în conturile de calcul a pensiei individuale ale tuturor moștenitorilor săi legali conform părților stabilite prin lege. În cazul lipsei moștenitorilor legali să se aplice legislația în domeniu.
4. Pentru prevenirea situației rezultate în cazul decesului după ieșirea la pensie a contribuabilului, în vederea acoperirii eventualității consumării înainte de deces a maximum 2/3 din fondul cu care acesta a contribuit la pensia sa, se constituie un fond de siguranță egal cu 1/3 din suma cu care a contribuit. La încasarea contribuțiilor, se face în mod automat distribuirea către fondul de siguranță. În cazul decesului, suma din acest fond de siguranță rămasă să fie distribuită în conturile de calcul a pensiei individuale ale tuturor moștenitorilor săi legali conform părților stabilite prin lege.
Să vedem acum cine ar putea fi împotrivă!
Îl supunem referendumului și poporul alege!
Avantajul imens este că așa va munci toată lumea la alb, nu la negru.
Anual mor 200 000 de pensionari. Pensia medie e 1800, iar calculul de încasare totală e pe 20 de ani. Înmulțim o medie de 200k cu 2/3 din 20 de ani și cu 1800 și obținem un miliard de euro pe an. Deci, o generație de pensionari care apucă doar 1/3 din pensie în medie livrează cam 12 miliarde euro în total.