Comentarii

Încă o fățuială ipocrită pentru pensiile speciale

Anunțarea de către dnii Ciucă și Ciolacu pe Facebook a unei teoretice reforme a pensiilor speciale are un aer neserios, din start. Așa ceva anunți în conferință de presă, răspunzi la întrebări, dai explicații, fundamentezi, prezinți cifre.

Lipsa calculelor este al doilea aspect profund neserios. Dl Ciucă înșiruie în postarea de pe Facebook mai multe schimbări, dar nu indică vreo estimare de impact. Câți bani estimează guvernul că va salva.

Până la urmă, chestiunea impactului a reprezentat cel mai important reproș al CE la proiectul intitial.

„Modificarea proiectului de lege privind pensiile de serviciu, aflat în dezbaterea Parlamentului, este necesară pentru că România să poată beneficia în continuare de cele aproape 30 de miliarde de euro din PNRR”, se arată în postarea dlui Ciucă.

Fals! E necesară modificarea pentru ca României să nu îi pice sistemul de pensii în cap și să nu aibă soarta Greciei. E necesară pentru un buget sănătos, nu pentru că e rea Comisia Europeană și altfel nu vrea să ne dea banii. E necesară pentru că românii nu mai acceptă un sistem inechitabil și există o autentică revoltă socială împotriva acestor pensii.

Iar postarea dlui Ciolacu este strict electorală, dar și profund ipocrită, după cum vom vedea.

Am depus astăzi, la Camera Deputaților, amendamentele prin care dorim să închidem definitiv subiectul pensiilor…

Publicată de Marcel Ciolacu pe Luni, 29 mai 2023

Pe fond, amendamentele fac niște pași mici înainte, comparativ cu forma inițială, dar este departe de a fi ce trebuie. Este tot o fățuială.

La capitolul pași aș menționa raderea a două tipuri de pensii speciale, interzicerea cumulului pensiilor speciale și modificările în privință pensiilor magistraților – limitare de cuantum, creșterea etapizată a bazei de calcul și a vârstei minime de pensionare, vechime efectivă de minimum 25 de ani în profesie.

Dacă creșterile ar fi fost bruște, riscul să rămâi cu multe instanțe goale, în frunte cu ICCJ, era real și cu efecte grave. Dar lucrurile nici nu puteau continua ca acum.

Dar cam atât. “Ținta tuturor celor care am lucrat la aceste soluții este că principiul #contributivității să primeze în întreg sistemul de pensii publice! Astfel, de acum înainte, nimeni nu va mai putea construi sisteme paralele, în care să-și aranjeze din pix pensii uriașe, mai mari decât venitul din activitatea profesională”, scrie Marcel Ciolacu.

Singurele pensii speciale care dispar sunt ale asimilaților magistraților și ale angajaților încadrați pe funcții de execuție în cadrul misiunilor diplomatice. Restul rămân, cu unele ajustări, dar rămân.

De ce funcționarii parlamentari să rămână cu pensii speciale? De ce angajații Curții de Conturi, de ce magistrații asistenți ai CCR, de ce parlamentarii, de ce primarii să rămână cu ele? În general, de ce oricine altcineva în afară de magistrați, care au un statut constituțional al pensiilor? Pentru că prin acele locuri e cuibărită clientela politică?

Poate exista o explicație pentru menținerea pensiilor speciale ale militarilor,

 » Citește în continuare articolul

Related Articles

Back to top button