Comentarii

Iulian Anghel, editor ZF: Eliminaţi nişele fiscale şi veţi avea bani şi pentru profesori

Principala cauză a continuării grevei din învăţământ este lipsa banilor. Dar nu aşa a fost mereu?

După ce te baţi cu pumnii în piept că PIB-ul ţi-a crescut cu 4,7% în 2022 „datorită politicilor corecte pe care le-am aplicat”, cum spune premierul Ciucă, te lauzi că veniturile statului au crescut cu 21% anul trecut, ar trebui să te aştepţi şi la întrebarea: dar cu banii ce-aţi făcut? Nimic nou sub soare.

PIB-ul României va atinge în acest an 300 de miliarde de euro.

Evident că ţării îi va mai trebui o jumătate, dacă nu un secol, să se apropie de PIB-ul Olandei, care are un număr al locuitorilor aproape egal cu al României. Dar avansul PIB şi cel al veniturilor au fost, la noi, considerabile în ultimii 20 de ani.

Acum guvernul s-a trezit în faţa unei greve la care nu se aştepta pentru că, nu-i aşa, când te vezi cu sacii în căruţă nu-ţi mai pasă ce-i în urma ta. Inflaţia a redus mult din veniturile reale, nu doar din veniturile bugetarilor, ci din veniturile tuturor. Dacă lucrezi într-o companie privată, şeful tău ridică din umeri şi zice ca Moromete când Jupuitu vine să-i ceară fonciierea:

„N-am! Dacă n-am, n-am!” Dar statul se laudă că are pentru că – nu-i aşa? – veniturile i-au crescut anul trecut cu 21%. Anul acesta, la un PIB de 300 de miliarde de euro, veniturile statului ar trebui să fie de cel puţin 100 de miliarde de euro, chiar dacă veniturile, ca procente din PIB, rămân la 31% şi sunt cu mult-mult sub media UE de 42%. În plus, acest procent este umflat de banii de la UE pentru că veniturile fiscale sunt la 27% din PIB.

Iar sindicatele din învăţământ zic: Pai staţi aşa! Veniturile de anul trecut v-au crescut cu 80 de miliarde de lei faţă de 2021, adică cu 16 miliarde de euro, în bună parte şi de pe urma inflaţiei care ne-a zdruncinat, iar voi nu aveţi 1,5 miliarde de euro cât cerem noi pentru majorarea salariilor? Vă lăudaţi cu venituri în plus, în vreme ce buzunarele noastre se golesc? Atunci veniţi voi la catedră să predaţi pentru un salariu de 2.400 de lei cât are un profesor la început de carieră.

Adevărul este că lucrurile nu se rezolvă pentru că Ministerul Finanţelor nu are bani, deşi se bate cu pumnii în piept, ca Tarzan. Păi de unde să aibă? Poate să crească PIB-ul până la nori, dacă economia funcţionează pe principiul „ursuleţ de catifea, ce se dă nu se mai ia” – un joc de copii, pentru cine nu ştie. Pentru că eliminarea impozitului pentru IT a fost adoptată în vremea guvernului Adrian Năstate şi era pentru o perioadă limitată – 10 ani, dacă memoria nu-mi joacă feste. Dar au trecut 20 de ani de atunci.

Aşa se face că 144.000 de lucrători în IT nu plătesc cei 10% impozit pe venit,

 » Citește în continuare articolul

Related Articles

Back to top button