Politica

România, în grupul țărilor care cer eliminarea dreptului de veto în politică externă și securitate. Victor Negrescu: Susțin. Se poate aplica și pentru Schengen

Eurodeputatul PSD Victor Negrescu a făcut un comentariu, pentru DC News, după ce România s-a alăturat luni grupului de 9 țări, printre care cele 6 fondatoare ale UE, care cer eliminarea dreptului de veto al statelor membre în politică externă și securitate.

‘Susțin scoaterea unanimității și a vetoului pentru majoritatea deciziilor europene, de exemplu Schengen, dar înlocuirea sa cu un sistem de vot majoritar clar și reprezentativ care să asigure promovarea legitimă a intereselor României.’, a declarat europarlamentarul Victor Negrescu, pentru DC News.

Potrivit unui comunicat al Ministerului de Externe, cele 9 state inițiatoare au lansat la data de 4 mai pledoaria pentru schimbarea majoră din UE, iar autoritățile din România nu au discutat public, în Parlament sau în alte foruri, poziția României pe această temă.

Ministrul afacerilor externe, Bogdan Aurescu, a participat luni, 22 mai 2023, în marja CAE la două evenimente pe teme legate de Politica Externă și de Securitate Comună (PESC) și de Politica de Securitate și Apărare Comună (PSAC).

Astfel, la invitația omologului german, Annalena Baerbock, ministrul român de externe a participat la prima reuniune informală a miniștrilor  afacerilor externe din statele membre ale Grupului de Prieteni privind utilizarea votului cu majoritate calificată (QMV) în domeniile care țin de Politica Externă și de Securitate Comună (PESC) a Uniunii Europene. România a luat parte la reuniune în calitate de membru al Grupului, după ce la reuniunile anterioare la nivel de experți a participat ca observator.

Cu această ocazie, ministrul Bogdan Aurescu a arătat că România, susținătoare a consolidării proiectului european, este pregătită să contribuie activ la procesul de reflecție – pe care grupul își propune să-l lanseze – privind eficientizarea procesului de adoptare a  deciziilor în domenii din sfera PESC a UE, inclusiv prin explorarea modalităților de utilizare a majorității calificate în cadrul oferit de Tratatele UE. Astfel, grupul se va limita la domeniul PESC și nu va urmări modificarea Tratatelor. 

Ministrul român de externe a subliniat faptul că, în contextul războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei și al provocărilor internaționale tot mai mari cu care se confruntă UE, politica externă a UE are nevoie de proceduri adaptate la noul context internațional pentru a consolida Uniunea Europeană ca actor de politică externă, prin reacții mai rapide și, prin urmare, mai eficiente, în vreme de criză, dar nu numai.

În acest context, a arătat că România sprijină deplin și acționează în sensul consolidării posturii globale a UE, respectiv a influenței și credibilității acțiunii europene la nivel mondial. Consolidarea profilului UE ca actor geopolitic global, cu greutate în domeniul politicii externe, prin eficientizarea procesului decizional, este în interesul direct al României, mai ales în actualul context de securitate din Vecinătatea Estică, care are efecte globale.

Șeful diplomației române a reamintit că, în același timp, pentru România rămâne importantă asigurarea mecanismelor necesare pentru protejarea/salvgardarea intereselor naționale. Ministrul Aurescu a arătat că utilizarea majorității calificate pentru luarea deciziilor în domeniile aferente PESC presupune și o modificare corespunzătoare a culturii luării deciziilor,

 » Citește în continuare articolul

Related Articles

Back to top button