Actualitate

Proiectul Reactoarelor Modulare Mici din România, finanțat cu până la 275 milioane de dolari. Ghiţă, Nuclearelectrica: Este un merit pe care România şi l-a câştigat

Proiectul Reactoarelor Modulare Mici din România, finanțat cu până la 275 milioane de dolari. Ghiţă, Nuclearelectrica: Este un merit pe care România şi l-a câştigat / Foto: Pixabay

Cosmin Ghiţă, directorul general al Nuclearelectrica, salută anunţul privind finanţarea Proiectului Reactoarelor Modulare Mici (SMR) din România, făcut la reuniunea G7.

SN Nuclearelectrica SA salută anunţul privind finanţarea Proiectului Reactoarelor Modulare Mici (SMR) din România, făcut la reuniunea G7, potrivit directorului general al companiei. Cosmin Ghiţă a afirmat că acesta este un exemplu de cooperare internaţională pentru implementarea la scară largă a proiectelor energetice cu impact în siguranţa energetică şi reducerea amprentei de carbon.

„Nuclearelectrica salută intenţia de finanţare anunţată în cadrul G7, un exemplu de cooperare internaţională pentru implementarea la scară largă a proiectelor energetice cu impact în siguranţa energetică şi reducerea amprentei de carbon. Suntem mândri să poziţionăm România pe harta strategică de dezvoltare a proiectelor energetice nucleare. Este un merit pe care România şi l-a câştigat prin cei peste 26 ani de operare în siguranţă, la cele mai înalte standarde de excelentă a centralei nuclearo-electrice de la Cernavodă, prin cei peste 50 ani de dezvoltare a industriei nucleare din România, prin rigurozitatea reglementatorului CNCAN, prin excelentă în pregătire în inginerie şi operare nucleară a sistemului de învăţământ românesc, şi prin leadership-ul întregii echipe Nuclearelectrica. Suntem mândri că România va fi a doua ţară după SUA şi prima din Europa care va dezvolta o centrală NuScale VOYGRTM cu reactoare modulare mici şi că proiectul nostru a câştigat încrederea şi susţinerea celor mai importante instituţii financiare din lume, precum şi a preşedintelui Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, şi a Guvernului american, şi a partenerilor din Japonia, Republica Coreea şi Emiratele Arabe Unite”, a declarat Cosmin Ghiţă, conform unui comunicat remis Agerpres de către Nuclearelectrica.

CEO E-Infra: Suntem foarte bucuroşi de anunţul făcut azi de președintele SUA

La rândul său, Teofil Mureşan, CEO E-Infra, a subliniat că este încrezător că proiectul va fi livrat, alături de partenerii americani şi români, în termenul propus.

„Suntem mândri că Nova Power & Gas, companie a Grupului E-INFRA, este parte într-un proiect atât de important cum este cel de la Doiceşti-România, un proiect de înlocuire a unei centrale vechi pe cărbune cu cea mai modernă tehnologie în domeniul centralelor nucleare – Small Modular Reactors (SMR). Suntem foarte bucuroşi de anunţul făcut azi de președintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, în cadrul Summit-ului G7, cu privire la proiectul SMR de la Doiceşti”, a spus Mureşan.

Preşedintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, a anunţat sâmbătă, în cadrul Summit-ului G7, că SUA şi parteneri multinaţionali publici şi privaţi din Statele Unite, Japonia, Republica Coreea şi Emiratele Arabe Unite, intenţionează să finanţeze cu până la 275 milioane de dolari Proiectul Reactoarelor Modulare Mici (SMR) din România, sumă care include şi o scrisoare de interes de la U.S. Export-Import Bank (EXIM) în valoare de până la 99 milioane USD ca parte a programului EXIM Engineering Multiplier.

 » Citește în continuare articolul

Related Articles

Back to top button