„Ordonanţa austerităţii”, măsură greşită. Mai multe efecte negative decât pozitive pe termen scurt. Patru argumente
”Ordonanța austerității” prevede o măsură care, la prima vedere, pare extrem de bine venită și așteptată de către fermierii români de multă vreme. Este vorba de o măsură care ar contribui nu numai la rezolvarea problemele acestora din punctul de vedere al eliminării unor dificultăți întâmpinate în desfacerea producției pe piață, dar și la o reducere a prețurilor la legume și fructe, concomitent cu ridicarea calității acestora.
Pe scurt, este vorba de așa zisul ” lanțul scurt de aprovizionare”.
Premierul Nicolae Ciucă a declarat relativ la această măsură: ”… am decis și introducerea lanțului scurt de aprovizionare, un sistem cu beneficii de ordin economic, social, de mediu și de sănătate. Mai precis, în acest circuit activitatea economică se desfășoară în zona de producție sau în vecinătatea acesteia și se realizează prin mijloace ecologice şi sustenabile de producție agroalimentară….Concret, prin această măsură vânzarea se va face de la un fermier la un consumator prin implicarea unui număr cât mai redus de intermediar”.
Ordonanța precizează că ”entitățile publice care desfășoară activități de alimentație publică (cantine școlare, unități militare, cantine spitalicești etc.) vor achiziționa alimente din vecinătate, conform unor reguli bine stabilite
Pentru următorii 2 ani, autorităţile contractante care atribuie contracte de achiziţie publică ce au ca obiect produse agroalimentare aplică criteriul de atribuire cel mai bun raport calitate-preţ, în următoarele condiţii: Ponderea stabilită privind calitatea va fi de 60% din punctajul total şi este compusă din: 30% pentru factorul de evaluare „lanţul de aprovizionare” şi 30% pentru realizarea unei etape de producţie în regiunea de dezvoltare” .
Probabil, ordonanța și-a propus rezolvarea situației care a devenit gravă pentru echilibrarea balanței comerciale în condițiile în care aproximativ 70% din produsele agroalimentare vin din import dar și o îmbunătățire a raportului calitate/preț prin valorificarea producției fermelor românești. Este de notorietate faptul că prin monopol concurențional rețelele străine de supermarketuri practică l o politică de blocare a accesului mărfurilor românești iar încercările de a impune un procent de 50% mărfuri românești la raft nu a dat rezultatul scontat.
Efectul este acela al forțării consumatorului de a apela la cea mai puternică/unică ofertă care este aceea a alimentelor de import, în majoritatea cazurilor din zone extra comunitare în care nu sunt respectate normele privind evitarea chimicalelor toxice în culturi. Pe de altă parte, fermierii români sunt în situația de a nu își putea vinde recoltele, ajungându-se la o realitate gravă și antieconomică, aceea a aruncării producției pe câmp sau la reducerile forțate de producții devenite pierderi cu efecte de falimentare. Exemplele reducerii conștiente prin lipsă de profitabilitate a suprafețelor cultivate cu ceapă, cartofi și sfeclă de zahăr sunt grăitoare.
Cum îșî propune ordonanța să rezolve această situație ?
Prin orientarea forțată a unor ”consumatori de stat/bugetari” ( cantine, școli, unități militare etc) către achiziții directe de la producători locali ( fermieri), oferindu-li-se acestora posibilitatea valorificării producției lor, evitând blocajul practicat de către marile lanțuri comerciale.
Acesta este înțelesul pe care ordonanța îl dă măsurii de scurtare a lanțului de aprovizionare.