Ciucă, discurs la Forumul de Securitate din regiunea Mării Negre: Să reţinem abuzul produs de către Rusia pe arii întregi din Marea Neagră
Conferința internațională despre securitatea la Marea Neagră a început joi, la București, la inițiativa centrului de reflecție New Strategy Center. Printre invitați se numără premierul Nicolae Ciucă şi omologul său din Republica Moldova, Dorin Recean.
„Daţi-mi voie ca înainte de a intra în subiect, să îi felicit şi să le mulţumesc celor de la New Strategy Center, domnului Niţu şi echipei dumnealui, profesorului Câmpeanu, pentru parteneriatul pe care l-a asigurat în desfăşurarea activităţii lor de şapte ani încoace ale New Strategy Center pe o temă pe cât de actuală, pe atât de relevantă şi acum şapte ani de zile.
Este, practic, dovada unei coerenţe în ceea ce înseamnă viziunea noastră în regiunea Mării Negre şi în regiunea Balcanilor, viziune pe care am împărtăşit-o de fiecare dată în cadrul unor activităţi de genul celei de astăzi, dar şi în cadru formal. Şi, iată, astăzi suntem din nou în faţa unei situaţii în care trebuie să punem cât mai multe întrebări şi dacă este posibil, Niţu a zis că vor fi întrebări şi vom afla răspunsuri. Sigur că vom afla răspunsuri, doar că acele răspunsuri nu ştiu cât de mult vor rezolva situaţia, dar ele vin şi completează întreaga paletă de preocupări a tuturor celor care într-adevăr se ocupă de securitate şi siguranţă”, a declarat Nicolae Ciucă.
„Pe planşa de lucru revine constructul industriei de apărare, care trebuie să devină industrie de război şi armatelor mici”
„Lumea s-a schimbat şi totul în materie de securitate s-a rescris şi trebuie revizuit în regiunea noastră, în regiunea Mării Negre, unde se consumă o mare parte a componentelor acestui război de agresiune pe scară largă al Rusiei în Ucraina. Desigur, avem cele mai clare elemente ale definiţiei unui război de cucerire, dar, totodată şi a unui război neocolonial. Rusia împotriva Ucrainei care se desprinde de imperiu, un adevărat război de independenţă al Ucrainei. Dacă toate evaluările privind situaţia de securitate a Estului Europei, ameninţările, riscurile şi vulnerabilităţile regiunii aveau abordarea conservatoare post Război Rece, cu Rusia angajată şi partener, eventual competitor şi rival.
Am văzut cu ocazia lui 23 februarie 2022 trecerea spre o nouă veche paradigmă a războiului pe scară largă de durată, de mare intensitate ca ameninţare. Astfel, pe planşa de lucru revine constructul industriei de apărare, care trebuie să devină industrie de război şi armatelor mici, tehnologizate şi sofisticate de profesionişti, care trebuie să revină la armate de masă, cu rezerve la nivelul întregii societăţi şi capacităţi de mobilizare extinsă pentru a face faţă unui război pe scară largă, un război lung şi de înaltă intensitate care epuizează resursele, nu doar ale ţării aflată în conflict, dar şi a ţărilor Europei.
Libertatea survolului şi libertatea circulaţiei maritime, libertatea navigaţiei în apele teritoriale, zone economice exclusive şi zona internaţională liberă din Marea Neagră creează o componentă distinctă de ameninţări de securitate care reclamă întărirea prezenţei alianţei.
În afară de zone interzise zone interzise, zone interzise cu lunile, chiar cu anii, pentru exerciţii de tragere,