Politica

Este oficial: Închisoare pentru difuzarea de imagini intime ale unei persoane identificate, fără consimţământul ei

Este oficial. Închisoare pentru difuzarea de imagini intime ale unei persoane identificate, fără consimţământul ei. Sursa foto: Pexels

Proiectul care prevede că divulgarea, difuzarea, prezentarea sau transmiterea, în orice mod, a unei imagini intime a unei persoane identificate, fără consimţământul acesteia, se pedepsete cu închisoare, a fost adoptat.

Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, proiectul care prevede că divulgarea, difuzarea, prezentarea sau transmiterea, în orice mod, a unei imagini intime a unei persoane identificate, fără consimţământul acesteia, de natură să-i provoace o suferinţă psihică sau o ştirbire a imaginii sale, va fi pedepsită cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.

S-au înregistrat 227 de voturi pentru, 25 de voturi împotrivă şi două abţineri. Proiectul de lege vizează completarea art. 226 din Legea nr. 286/2019 privind Codul penal.

‘Divulgarea, difuzarea, prezentarea sau transmiterea, în orice mod, a unei imagini intime a unei persoane identificate sau identificabile după informaţiile furnizate, fără consimţământul persoanei înfăţişate, de natură să provoace acesteia o suferinţă psihică sau să aducă o atingere a imaginii sale, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă’, prevede proiectul. Actul normativ stabileşte şi ce se înţelege prin ‘imagine intimă’.

De asemenea, proiectul prevede că nu va constitui infracţiune această faptă în cazul în care făptuitorul surprinde săvârşirea unei infracţiuni sau contribuie la dovedirea săvârşirii unei infracţiuni. Camera Deputaţilor este for decizional pentru acest proiect. 

Vezi și: Proiect privind interzicerea utilizării maliţioase a tehnologiei şi limitarea fenomenului Deepfake, depus la Parlament

Pedeapsa maximă propusă în cazul nerespectării acestor condiţii este de închisoare până la 2 ani. Propunerea legislativă privind interzicerea utilizării maliţioase a tehnologiei şi limitarea fenomenului Deepfake (falsul server) a fost semnată de 39 parlamentari de la PSD, PNL, UDMR şi grupul minorităţilor.

Proiectul defineşte Deepfake (falsul server) prin ‘orice conţinut de tip imagine, înregistrare audio sau video creat cu ajutorul inteligenţei artificiale (IA) sau cu ajutorul tehnologiei de augmentare a realităţii (RV) astfel încât să creeze aparenţa că o persoană a spus sau a făcut lucruri care în realitate nu au fost spuse, respectiv nu au fost făcute de acea persoană’.

‘Realizarea, difuzarea şi stocarea pe internet sau în mass-media de conţinut tip imagini sau înregistrări audio-video concepute cu ajutorul tehnologiei IA sau RV şi create astfel încât să producă aparenţa că o persoană a spus sau a făcut lucruri pe care acea persoană nu le-a rostit, respectiv nu le-a făcut, sunt interzise în situaţia în care nu sunt însoţite de o notificare vizibilă, păstrată pe cel puţin 10% din suprafaţa expunerii şi pe toată durata difuzării respectivului conţinut’, prevede actul normativ.

Anunţul de tip avertisment care va fi plasat vizibil, pe cel puţin 10% din suprafaţa de expunere şi pe întreaga derulare a conţinutului de tip Deepfake (Fals server) realizat şi difuzat strict în scopul promovării unor produse sau servicii, va avea următorul conţinut: ‘Acest material conţine ipostaze imaginare’.

 » Citește în continuare articolul

Related Articles

Back to top button