Politica

Marcel Boloș, la Bruxelles pentru modificarea PNRR: Avem pe ordinea de zi și pensiile speciale

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor europene, Marcel Boloş, şi cel al muncii, Marius Budăi, sunt prezenți la Bruxelles pentru renegocierea Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă.

Mai mult, cei doi demnitari vor discuta cu reprezentanţii Comisiei Europene şi despre pensiile speciale. Comisia mai are şi alte solicitări suplimentare, mai ales pentru ceea ce înseamnă cererea de plată numărul 3, unde avem reforma pensiilor speciale şi reforma guvernanţei corporaţiilor de stat.

Marcel Boloş, ministrul investiţiilor şi proiectelor europene, a făcut precizări despre aceste subiecte intens discutate.

‘Avem întâlnirea de la ora 4:00 cu reprezentanţii Direcţiei Generale pentru PNRR, SG.RECOVER, cum este denumirea ei la nivelul Comisiei Europene, şi, într-adevăr, avem pe ordinea de zi subiectele acestea care privesc pensiile speciale, continuarea, practic, a reformei începute şi pentru care proiectul de lege se află în Camera Deputaţilor în procedură de dezbateri. Şi, desigur, avem de asemenea, tot pe ordinea de zi discuţii privind plafonul de 9,4% din PIB şi apoi reforma pensiilor din sistemul general de pensii, care este trecută şi are termen în trimestrul întâi al anului 2023. Deci, practic, trebuie să intrăm şi cu această în discuţie pentru cererea de plată numărul 4 şi mai avem apoi subiectul modificării PNRR-ului cu reducerea de grant de 2,1 miliarde euro şi a investiţiilor care sunt gândite în capitolul „REPowerEU” pentru grantul de 1,4 miliarde euro pe care îl primeşte România.’, a declarat ministrul Boloș.

Un nou indicator tehnic este pus în discuţie, care ar conduce la ideea de disciplină financiară

‘Da, noi acum avem într-adevăr în plan ca să discutăm înlocuirea indicatorului pentru a înlătura aceste obstacole, care sunt în calea ajustărilor şi a majorărilor de pensii pe o perioadă de 50 de ani – să nu uităm acest lucru – şi din acest punct de vedere încercăm tot cu un indicator tehnic de disciplină financiară să îl înlocuim, să vedem acum ce va rezulta din discuţia cu Comisia Europeană

Din acest punct de vedere, încercăm tot cu un indicator tehnic de disciplină financiară să îl înlocuim, să vedem acum ce va rezulta din discuţia cu Comisia Europeană. Avem două propuneri de indicatori pe această temă. Sigur, sunt convins că vor fi necesare simulări pentru a face dovada că se menţine disciplina financiară prin intermediul acestor indicatori, la fel ca şi în cazul plafonului de 9,4% din PIB, şi vom vedea cum vor evolua discuţiile pentru ca să punem în ordine acest jalon, care afectează o mare parte din beneficiarii sistemului general de pensii.’, a zis Marcel Boloș.

Care este valoarea noului indicator

‘Acum, noi discutăm, cum am spus, de doi indicatori. Unul are în vedere transferurile, respectiv subvenţiile din bugetul de stat către bugetul asigurărilor sociale, iar celălalt are în vedere un raport între cheltuielile cu salariile şi veniturile curente la nivelul bugetului de stat. Deocamdată, n-am stabilit valori şi plafoane pentru acest indicator, pentru că discuţia este de principiu dacă putem înainta şi simula la nivelul acestor două propuneri,

 » Citește în continuare articolul

Related Articles

Back to top button