Cum să scăpăm de găurile negre pe care singuri ni le facem
MOTTO
„Fără găurile negre, s-ar dezechilibra Universul”
Robert Oppenheimer – fizician american
Nu există o mai mare șmecherie în economia de piață dâmbovițeană, decât să dai de veste că bugetul are o gaură neagră de 30 miliarde lei (cifra „rotunjită” de pesimistul Drulă – USR), să negi imediat știrea (optimișii PSD) iar, după câteva zile, să informezi, răsuflând ușurat, că nu e chiar așa mare gaura (Adrian Câciu – ministrul Finanțelor – tot PSD): cel mult, vreo douăzeci de miliarde și ceva. E ca și cum ar spune: așa mai merge!
Măi, oameni buni, voi glumiți? Sunteți funcționari ai statului, demnitari, specialiști, oameni în toată firea și vă jucați de-a v-ați miliardele? Voi ați făcut bugetul, așa cum l-ați făcut, l-ați lăudat, l-ați votat, l-ați aprobat și, deodată, tot voi descoperiți, că are o gaură. Mare și neagră. Pușchia!
Logica îmi spune că, dacă acum, în luna mai, bugetul are o gaură atât de mare, este sigur că a avut-o și în decembrie, când „se căutau soluții”, pentru încheiat proiectul de buget. Soluția a fost obișnuitul gunoi, pitit bine sub obișnuitul preș și anunțul oficial că, gata, s-au găsit soluțiile, bugetul s-a dezbătut, s-a votat, s-a aprobat și s-a promulgat. Hai, noroc!
Au trecut câteva luni și, de sub preș, încep să emane izuri proape insuportabile. Ce-i de făcut? Trebuie să scoatem bani din piatră seacă.
Bani din piatră seacă, asta încearcă recenta Ordonanță, despre care ministrul Finanțelor spune că vizează „reducerea cu 10% a cheltuielilor cu bunuri și servicii, cu excepția cheltuielilor din domeniul sănătății și educației, interzicerea achiziționării, preluării în leasing sau a închirierii de autoturisme, mobilier și aparatură, birotică”. Plus „suspendarea ocupării prin concurs sau examen a posturilor vacante sau temporar vacante, cu excepția posturilor unice”. Plus „măsuri de chibzuirea banului public” (amintite la modul general), plus „suspendarea ocupării prin concurs sau examen a posturilor vacante sau temporar vacante, cu excepția posturilor unice”, minus sporul de doctorat, care a rămas în coadă de pește (prietenii știu de ce) și minus cumulul pensiei cu salariul, tot în coadă de hering (și tot prietenii știu de ce).
Să mă tai și n-am să cred că, pe baza acestor măsuri, plus altele câteva mai mărunte, vor apărea miliardele necesare, pentru compensat deficitul. Nu cred eu, dar nu cred nici alții, mai ales pesimistul Drulă, care a și declarat:
„Nu ştiu cum a stat Ciolacu cu matematica la şcoală, dar o gaură de 30 de miliarde nu poate fi acoperită printr-o ordonanţă a austerităţii care aduce 5 miliarde”.
Poate de aceea, optimiștii din coaliție au și pus problema excedentului de secretari de stat, acceptată și de premierul Ciucă, excluzând doar tăierile de salarii, devenite imposibile după precedentul Băsescu-Boc, arhicunoscut în opinia publică.
Dar, hop, pe premier îl contrazice vicele Sorin Grindeanu susținând că sunt prea multe ministere în Guvern (și asta e adevărat) și implicit prea mult personal:
“Eu cred că,