Răspuns după acuzațiile unor agricultori la adresa lui George Chiriță (AFIR): Când am auzit că evenimentul se va organiza la hotel de 5 stele, mi s-a făcut rău
Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, A.F.I.R., este acuzată că a organizat, la Cluj-Napoca, un „dezmăț pe bani publici” în plină austeritate anunțată de Guvern.
A.F.I.R. a organizat la Hotelul Grand Italia (5 stele) din Cluj-Napoca o întâlnire desfășurată timp de 3 zile – ‘Analiza stadiului de implementare a PNDR 2014 – 2022, principalele provocări și măsuri necesare pentru accelerarea absorbției FEADR și pregătirea cadrului de implementare a Planului Strategic 2023 – 2027 la nivelul AFIR’.
Însă agricultorii sunt revoltați și acuză că a fost o întâlnire ‘cu mașini de zeci de mii de euro, meciuri de fotbal, petreceri de seară, haiducii. Cam așa s-ar traduce managementul directorului general A.F.I.R. Aceste întâlniri s-ar fi putut realiza și online cu directorii A.F.I.R. din țară și nu prin dezmățul ce a apărut în spațiul public.’
Ce spun reprezentanții A.F.I.R.
DC News a luat legătura cu A.F.I.R. pentru un punct de vedere.
DC News: Având în vedere acuzațiile care se aduc către A.F.I.R. ce s-a întâmplat la acel workshop? De ce s-a organizat la un hotel de 5 stele din Cluj și cât a costat?
‘Referitor la acuzațiile mincinoase care au aparut în spațiul public, precizez că workshop-ul anual al AFIR, pe care l-am denunit „Analiza stadiului de implementare a PNDR 2022, principalele provocări și măsuri necesare pentru accelerarea absorbției FEADR și pregătirea cadrului de implementare a Planului Strategic 2023 – 2027 la nivelul AFIR” s-a desfășurat în perioada 10 – 12.05.2023 la Cluj-Napoca.
Tematica tehnica dezbatută în fiecare dim aceate zile, cu începere de la ora 9 și până la 17 sau 18, după caz, s-a axat pe informații specifice și tehnice privind stadiul implementării pentru submăsurile gestionate de AFIR – cu o analiză aplicată pe întârzierile relevante manifestate în fiecare regiune de dezvoltare și care pot genera dezangajari de fonduri europene. De asemenea, ținând cont de calendarul estimativ al lansării sesiunilor de primire a cererilor de finanțare aferente investițiilor noului Plan Strategic PAC 2027, s-a realizat o prezentare și o analiză a draft-urilor de ghiduri ale solicitanților pentru intervențiile Planului Strategic și propuneri de simplificare a fluxurilor procedurale ale AFIR.
Evenimentul s-a organizat prin parcurgerea în mod transparent a unei proceduri proprii de achiziție, având criteriul de atribuire cel mai bun raport calitate – preț, în conformitate cu prevederile art. 111, alin. (6) din Legea nr. 98/2016 privind achizițiile publice. Când am auzit că se va organiza la 5 stele mi s-a făcut rău, pentru că mă așteptam să avem probleme. Dar această întâlnire este rezultatul unei proceduri publice de atribuire, o licitație desfășurată pe pagina noastră de internet. Am primit oferte, două la număr. Însă este un paradox! Cealaltă ofertă era de la un hotel de 3 stele, dar a avut un preț mai scump decât cel de la 5 stele. Practic, a câștigat licitația oferta cu raportul preț calitate cel mai bun. Având prețul cel mai mic a câștigat acest hotel de 5 stele.
Participanți la procedura de achiziție:
1.