Politica

Alegeri în Turcia. Pierde Erdogan puterea? Silviu Nate: Cea mai grea provocare electorală de până acum. Dacă opoziţia câştigă, dialogul politic cu UE ar putea fi relansat

Cel mai longeviv lider al Turciei moderne, Erdogan a promovat pietatea religioasă şi ratele scăzute ale dobânzilor pentru gospodării, timp în care a afirmat influenţa turcă în regiune şi a slăbit legăturile ţării, membră NATO, cu Occidentul. Principalul contracandidat al lui Recep Tayyip Erdogan este Kemal Kilicdaroglu, liderul Partidului Republican al Poporului (CHP), care are sprijinul unei alianţe de şase partide de opoziţie.

Silviu Nate, conf. univ. dr, directorul Centrului de Studii Globale din cadrul Universităţii Lucian Blaga din Sibiu, a vorbit în exclusivitate pentru DCNews despre presupusele jocuri de culise din spatele alegerilor din 14 mai şi a făcut chiar şi o predicţie care ar putea lua forma unei realităţi politice imediate, dacă rezultatele finale o vor susţine. 

R: Care sunt calculele electorale cu privire la alegerile din Turcia?

S.N: Kemal Kilicdaroglu, principalul contestatar al lui Erdogan, este liderul Partidului Popular Republican (CHP), care a coalizat șase partide de opoziție.

Diferențele de partajare a celor doi candidați oscilează între 2-6 procente. Scorul strâns poate sugera că președinția va fi decisă în al doilea tur de scrutin, pe 28 mai, însă nu putem știi cu certitudine.

Multe sondaje l-au pus pe Kamal Kilicdaroglu în frunte, generând nervozitate în tabăra lui Erdogan.

Modul în care opoziția va obține sprijin în rândul alegătorilor kurzi, reprezentând 15% din electorat, rămâne esențial.

Partidul Democrat Popular al Poporului (HDP) pro-kurd nu face parte în mod formal din principala alianță de opoziție, dar se opune cu înverșunare lui Erdogan după o represiune asupra membrilor săi în ultimii ani.

Potrivit Metropoll, una dintre principalele companii de sondaje din Turcia, deși Partidul Justiției și Dezvoltarii (AKP) al lui Erdogan a pierdut din popularitate de la cutremur încoace, efectele nu au fost atât de puternice. AKP a scăzut cu 4 procente în luna februarie, rămânând la scorul său tradițional de 30%, în timp ce Partidul Popular Republican (CHP) – principalul partid de opoziție a pierdut 2 procente, ajungând la 20%.

Între timp, alianța construită în jurul lui Erdogan și-a menținut un avans de aproximativ 7% față de opoziția combinată, însă alegătorii indeciși pot schimba soarta rezultatului final.

La nivelul percepției publice față de efectele cutremurului, 39% dintre susținătorii AKP dau vina pe companiile de construcții și 20% dau vina pe municipalități pentru numărul groaznic al morților. Doar 11% învinuiesc guvernul.

Pe lângă diaspora turcă, apare în discuție o nouă categorie electorală care amplifică impredictibilitatea rezultatului acestui scrutin. Peste 6 milioane de alegători tineri vor vota pentru prima dată în Turcia. Unii dintre aceștia consideră că sunt lipsiți de anumite oportunități pe fondul crizei economice. Reprezentând aproximativ 10% din electorat, voturile lor ar putea fi decisive pentru continuarea sau încheierea administrației Erdogan.

Cercetări efectuate de compania Konda anul trecut arată că 57% dintre cei care votează pentru prima dată s-au descris ca fiind cetățeni moderni, în timp ce 32% dintre tineri se consideră conservatori tradiționali, iar 11% s-au identificat în zona conservatorilor religioși.

 » Citește în continuare articolul

Related Articles

Back to top button