Ciucă: Ordonanța tăierilor de cheltuieli în aparatul bugetar va fi aprobată vineri
Inquam Photos / Octav Ganea
Premierul Nicolae Ciucă a transmis miercuri că Ordonanța de urgență ce prevede tăieri de cheltuieli în aparatul bugetar va fi aprobată vineri.
‘În ședința de azi a executivului am decis ca ordonanța referitoare la reducerea cheltuielilor publice să fie discutată și aprobată în ședința de guvern de vineri, 12 mai. Acest important proiect de act normativ trebuie să mai stea în consultare publică, pentru a ne asigura că a avut parte de timpul necesar pentru transparența decizională. Este vorba despre reducerea cu 10% a cheltuielilor instituțiilor publice cu bunurile și serviciile. Această chibzuire a banului public nu va afecta investițiile, al căror buget nu se modifică’, a declarat premierul Nicolae Ciucă.
Instituţiile trebuie să scadă cheltuielile cu bunuri şi servicii cu 10%; Se îngheață angajările la stat (proiect Ministerul de Finanțe)
Instituţiile de stat trebuie să ia măsuri pentru scăderea cu 10% a cheltuielilor cu bunuri şi servici, iar ocuparea prin concurs sau examen a posturilor vacante sau temporar vacante, cu excepţia posturilor unice, va fi suspendată, potrivit Ordonanţei privind unele măsuri fiscal-bugetare publicată luni de Ministerul Finanţelor.
De asemenea, proiectul prevede reducerea cu 50% a numărului de posturi aferente cabinetelor constituite la nivelul funcţiilor de demnitate publică din cadrul administraţiei publice centrale.
‘Conducătorii autorităţilor şi instituţiilor publice, indiferent de modul de finanţare şi subordonare, au obligaţia de a dispune măsurile necesare, în vederea reducerii cu 10% a cheltuielilor aprobate pe anul 2023 la titlul ‘Bunuri şi servicii’, exclusiv sumele nerepartizate, în conformitate cu prevederile art. 21 alin. (5) din Legea nr. 500/2002 privind finanţele publice, cu modificările şi completările ulterioare’, se arată în documentul citat.
În primul trimestru al anului 2023, la cheltuielile cu bunuri şi servicii la nivelul bugetului general consolidat au fost efectuate plăţi în sumă de 17, miliarde lei, în creştere cu 17,2% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2022. Prin proiectul de act normativ se propune ca Guvernul să aprobe lunar limite de credite de angajament şi credite bugetare, pentru ordonatorii principali de credite finanţaţi integral de la bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale de stat şi bugetele fondurilor speciale. Vezi continuarea aici!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News