Bahmut, un cimitir creat de obsesia lui Putin
Cei doi kilometri i se par nesfârșiți. Din față îl lovește un vânt rece. Îi e sete și se teme să nu se prăbușească sub greutatea echipamentului. A fost o zi bună. A scăpat cu viață. În ultima clipă, evită cadavrele militarilor ruși, împrăștiate pe câmp. Soldatul Roman Trokhimets a mai câștigat o zi în iadul din Bahmut.
- Peste 20.000 de militari ucraineni au murit în luptele din jurul localității, în cele zece luni de asediu al rușilor.
- Forțele Kremlinului au creat o presiune uriașă asupra pozițiilor armatei Kievului, prin atacuri de artilerie și bombardamente cu fosfor.
- General ucrainean: Militarii ruși folosesc echipamente mai avansate, reușind să se regrupeze.
- Site-urile rusești anunță că forțele Kremlinului controlează 97% din oraș.
- Soldat ucrainean: În urmă cu câteva secunde trăgeam în inamici, apoi, o clipă mai târziu, o explozie a avut loc lângă noi și am auzit strigătele de durere ale camarazilor răniți.
Exact cum s-a întâmplat și cu Mariupol, orașul de pe malul Mării Azov, și Bahmut, mica localitate din estul Ucrainei, a devenit o obsesie pentru Putin, iar Grupul Wagner și armata Rusiei fac eforturi s-o cucerească pentru a-l mulțumi pe liderul suprem.
„În ultimele zile, inamicul a desfășurat acțiuni ofensive în direcțiile Avdiiv, Bahmut și Liman și a obținut un număr de succese tactice”, se arată într-un comunicat al Ministerului Apărării din Ucraina.
Cu ocazia unei sărbători naționale, Vladimir Putin își dorește o victorie obținută cu orice preț.
Luptele din jurul orașului au fost de departe cele mai sângeroase de la începutul conflictului. Rușii au pierdut în jur de 46.000 de militari, uciși în luptă, iar ucrainenii, în jur de 20.000, conform estimărilor.
În ultima săptămână, forțele Rusiei au creat o presiune imensă asupra ucrainenilor, atacând resturile de clădiri cu bombe cu fosfor, o armă considerată chimică, interzisă de Convenția de la Geneva.
Dar nimic nu a contat pentru Prigojin, Putin și asociații, care se află sub o presiune tot mai mare din cauza pierderilor înregistrate și a eșecurilor militare succesive.
O bătălie înfricoșătoare care nu poate decide soarta războiului
Tactica de luptă a Rusiei e simplă, brutală și nimicitoare. Distruge tot printr-un bombardament de artilerie continuu, în care nu ține cont de civili, de copii, de bătrâni sau de valoarea istorică a unor clădiri.
Din păcate, forțele ucrainene au intrat în jocul Rusiei, încercând să păstreze controlul asupra orașului, să nu se retragă și să provoace cât mai multe pierderi inamicului.
INFOGRAFIE. Încleștarea din localitatea Bahmut și împrejurimi. Rusia are superioritate – Ilustrație: spotmedia.ro, Canva
Au reușit acest lucru, dar și armatele Kievului au avut pierderi mari, într-o zonă fără valoare strategică, mărind miza în jurul unei bătălii ce nu poate decide soarta războiului.
Generalul ucrainean Oleksandr Sirski,